« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
POHVALNO

Tim Novo Nordisk - jedan tim, dva cilja

Ovaj u svijetu jedinstveni biciklistički tim sastavljen isključivo od sportaša s dijabetesom, osim dobrog plasmana, svojim nastupima širom svijeta radi na podizanju svijesti o životu s dijabetesom

Tim Novo Nordisk i ove godine vozi Tour of Croatia
Tim Novo Nordisk i ove godine vozi Tour of Croatia (Novo Nordisk)
Više o

dijabetes

,

sport

,

Novo Nordisk

,

tim Novo Nordisk

,

Tour of Croatia

Dijabetes - jedna je od najčešćih bolesti suvremenog čovječanstva. Procjenjuje se kako više od 422 milijuna osoba diljem svijeta živi s dijabetesom, a veliki broj oboljelih smatra kako život kakav poznaju prestaje njegovom dijagnozom. Ono što ne znaju jest kako je tjelesna aktivnost iznimno važna pri reguliranju razine šećera u krvi i održavanju iste u normalnim granicama.

Možete li vjerovali da se osobe s dijabetesom mogu baviti profesionalno sportom?

Biciklisti imaju zahtjevan raspored treninga i utrka, a etape koje dnevno "odvoze" mjere se u stotinama kilometara i traju satima. Godišnje biciklisti pređu i do 35 tisuća kilometara, što s pravom bicikizam svrstava u jedan od najzahtjevnijih oblika natjecateljskog sporta, čak i ako je zdravlje sportaša savršeno. Ipak, u svijetu postoji i tim koji je jedinstven upravo po činjenici kako svi sportaši u njemu imaju dijabetes.

Tim Novo Nordisk je globalna sportska ekipa sastavljena isključivo od biciklista, triatlonaca i trkača s dijabetesom, koju predvodi prvi profesionalni tim biciklista dijabetičara na svijetu. Muški profesionalni biciklistički tim sudjeluje u Kontinentalnom programu profesionalnih cestovnih utrka Međunarodnog biciklističkog saveza i natječe se na velikim profesionalnim utrkama diljem svijeta.

U jednom od intervjua, osnivač tima Phil Southerland je rekao "Tjelovježba je najvrijedniji lijek za dijabetičare koji se ne prepisuje dovoljno često oboljelima." I upravo je to razlog i najbolji opis misije tima Novo Nordisk koja ga dodatno razlikuje od ostalih timova s kojima se natječu. Osim što boljeg plasmana na kraju utrke, misija Tima Novo Nordisk je nadahnuti, educirati i osnažiti osobe s dijabetesom pokazujući im što se sve može učiniti iako žive s dijabetesom. Svaki od sportaša ovog tima svojim primjerom najbolji je dokaz kako dijagnoza dijabetesa ne onemogućuje aktivno bavljenje tjelesnom aktivnošću, pa čak i na profesionalnoj razini, pod uvjetom da se osobe pravilno educiraju o bolesti te disciplinirano posvete praćenju i kontroli stanja svog organizma, pod nadzorom liječnika. Ovakav zajednički pristup čini i najambicioznije ciljeve relanima, pa se tako sam Tim Novo Nordisk priprema kako bi do 2021.godine bio u mogućnosti nastupiti na najzahtjevnijoj utrci na svijetu na kojoj sudjeluju samo najbolje ekipe u svijetu, Tour de France. Postizanje ovog cilja tima Novo Nordisk poslužit će kao dodatni podstrijeh svima da ustraju na ostvarenju svojih ciljeva neovisno o dijagnozi dijabetesa.

Tim Novo Nordisk i Tour of Croatia

Tim Novo Nordisk već drugu godinu zaredom nastupa na biciklističkoj utrci po Hrvatskoj- Tour of Croatia. Utrka se ove godine održava od 19. do 24. travnja, u 6 etapa. Utrci po Hrvatskoj sportska arena je čitava zemlja - biciklisti će preći više od 1000 kilometara, proći kroz 12 gradova domaćina i više od 100 različitih mjesta. Utrka starta u Osijeku, prolazi Dalmacijom i Kvarnerom te završava u Zagrebu 24. travnja. Već tradicionalno, cilj utrke se naćazi na Trgu sv. Marka na zagrebačkom Gornjem Gradu. Tim Novo Nordisk će zasigurno uživati potporu svih ljudi koji pate od dijabetesa u našoj zemlji, čiji broj se u prošlih 30 godina povećao čak četiri puta i danas prelazi brojku od 400 tisuća.

20.04.2016. 09:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh