« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
MISTERIJ

Tijelo Rose Luxemburg pronađeno u podrumu njemačke bolnice?

Njemačka revolucionarka i osnivačica komunističke partije ubijena je 1919. godine, a tijelo joj je potom bačeno u kanal.

Više o

Berlin

,

Rosa Luxemburg

,

pronalazak tijela

Njemački tjednik "Der Spiegel" piše da su u jednoj bolnici u Berlinu možda pronađeni posmrtni ostaci Rose Luxemburg, komunističke revolucionarke i simbola njemačkog socijalizma za koju se vjerovalo da je pokopana u Berlinu 1919. godine.

Nepoznato žensko truplo pronađeno je u drvenom lijesu u podrumu zavoda za sudsku medicinu poznate berlinske bolnice Charite, i "ima zapanjujuće sličnosti s karakteristikama Rose Luxemburg", kako je za časopis rekao ravnatelj zavoda, patolog Michael Tsokos.

Prema provedenim CT ispitivanjima, truplo koje je dugo plivalo u mulju i u vodi, pripada ženi između 40 i 50 godina koja je bolovala od osteoartritisa i imala noge nesimetrične duljine.

U trenutku smrti Rosa Luxemburg imala je 47 godina. Bolovala je od urođene dislokacije kuka i imala je jednu kraću nogu zbog čega je šepala cijeli život.

Truplo pronađeno u zavodu za sudsku medicinu nema glavu, ruku i nogu. Kako tvrdi Tsokos, to odgovara povijesnim činjenicama, budući da je Rosa bačena u vodu s kamenjem obješenim za udove kako bi brže potonula.

Tsokos također otvoreno sumnja da je na berlinskome groblju zakopana prava Rosa Luxemburg. To argumentira tadašnjim izvješćem patologa, koji su pregledali navodno tijelo komunističke revolucionarke 13. lipnja 1919. godine, u kojem se uopće ne spominju tjelesne anomalije, kao niti ozljede lubanje nanesene kundacima i rupa od metka kojim je na koncu ubijena.

Rosa Luxemburg, njemačka Židovka, rođena je u Poljskoj 5. ožujka 1871. godine. Suosnivačica je socijaldemokratskih stranaka u Poljskoj i Litvi, a zajedno s Karlom Liebnechtom osnovala je i njemačku komunističku stranku 1918. godine. Početkom sljedeće godine, u vrijeme njemačke revolucije, i nju i Liebnechta ubili su pripadnici paravojnih desničarskih slobodnih odreda (Freikorps). Tijelo joj je pronađeno četiri mjeseca kasnije u Landwehr kanalu, paralelnom s rijekom Spree.

Njezin grob na berlinskome groblju Friedrichsfelde svake godine na obljetnicu smrti posjećuju tisuće komunista, ljevičara, feministkinja i drugih štovatelja. (hina/metro-portal)

30.05.2009. 18:24:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh