« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PRVA DAMA

Tijelo Marije Kaczynske dopremljeno u Varšavu

Nagađa se da bi lokacija pogreba mogla biti Wawel u Krakovu, gdje počivaju poljski kraljevi i neke od ključnih osoba poljske povijesti

(Getty Images)
Više o

Lech Kaczynski

,

poginuo Kaczynski

,

Maria Kaczynska

,

sprovod Kaczynski

,

Wawel

Tijelo poljske prve dame Marije Kaczynske dopremljeno je u utorak u Varšavu iz Moskve, gdje je izvršena identifikacija.

Pogreb poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge, koji su izgubili živote u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji s još 94 ljudi, trajat će dva dana - nacionalna ceremonija predviđena je u subotu, a sam pogreb predsjedničkog para u nedjelju, rekao je u utorak predstavnik predsjedničkog ureda Jacek Sasin.

"Obitelj je već odabrala mjesto na kojem će predsjednički par počivati, no to za sada ne može biti objavljeno", dodao je.

Nagađa se da bi lokacija mogla biti Wawel u Krakovu, gdje počivaju poljski kraljevi i neke od ključnih osoba poljske povijesti, doznaje se u utorak iz izvora u Wawelskoj katedrali.

"To je zatraženo od krakovskog nadbiskupa, msgr. Stanislawa Dziwisza", rekao je svećenik Zdzislaw Sochacki. "Konačna odluka trebala bi biti donesena za nekoliko sati", rekao je izvor iz krakovske nadbiskupije.

Poljski mediji nagađaju o još tri lokacije, varšavskom središnjem groblju, varšavskoj katedrali svetog Ivana ili nacionalnom hramu Božje providnosti, kompleksu koji je još uvijek u gradnji i koji bi osim istoimene crkve trebao sadržavati muzeje Ivana Pavla II. i kardinala Stefana Wyszynskog te panteon zaslužnih Poljaka.

"Wawel je posve moguća opcija", potvrdio je izvor. Wawel je utvrda u Krakovu, prvo sjedište poljskih kraljeva, s veličanstvenom katedralom i kraljevskim dvorcem kao glavnim građevinama.

Kaczynski htio ponuditi novi početak

Iz predsjedničkog ureda se u utorak doznaje kako je predsjednik Kaczynski namjeravao Rusiji ponuditi "novi početak" na komemorativnoj svečanosti na koju je putovao u subotu kad je poginuo pri padu zrakoplova.

"Predsjednik je rekao kako želi uputiti gestu Rusima i ruskim dužnosnicima", rekao je za postaju TVN 24 Jacek Sasin iz ureda poljskog predsjednika. "Želio je ruskim dužnosnicima ponuditi novi početak. Želio je predložiti da se naši odnosi odsad preformuliraju i da se ta nova vrijednost temelji na istini", dodao je.

Kritičari su Kaczynskom predbacivali oklijevanje da izgradi toplije odnose s Rusijom, a bivši je poljski predsjednik bio jedan od najglasnijih kritičara Rusije zbog njezinog sukoba s Gruzijom u kolovozu 2008. (hina/metro-portal)

13.04.2010. 13:17:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh