« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
OSVRT

Tihomir Čulić - Snovi o moru

Čulić je autor vrlo dojmljivog opusa izrazite morske motivike ili točnije motivike broda, broda u različitim oblicima, vrlo simboličnog ali i prepoznatljivog, stvarnog, izvedenih na vrlo različitim formatima

Tihomir Čulić
Tihomir Čulić (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Tihomir Čulić

Tihomir Čulić slikar je s kontinenta, ali zaljubljen u more. Njegove su slike posvećene moru, brodu, posebno jedru i vjetru što ga nadima i tjera naprijed, kroz nove valove u nove muke.

Čulić je autor vrlo dojmljivog opusa izrazite morske motivike ili točnije motivike broda, broda u različitim oblicima, vrlo simboličnog ali i prepoznatljivog, stvarnog, izvedenih na vrlo različitim formatima, od sasvim malih do velikih. Brod kao simbol mogućnosti plovidbe,kretanja čovjeka morem, ali i izraziti simbol hoda čovjeka kroz vrijeme, kroz povijest, ostavljajući tragove.

Poznata je ovisnost o moru ljudi s kontinenta, trajna čvrsta odanost plavetnilom vodem, brodicama, vjetrovima, ostacima drevnih gradova na obali i otocima, sašanjim metropolama pored mora. Svatko ima neku svoju tajnu ljubav.

Čulićev opus s motivima mora izveden je većinom figurativno s vrlo uočljivim primjesama apstrakcije. Kolor je vrlo odmjeren, nenametljiv, fin, tih.

Biti će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi s jedrom, brodom u novim ciklusima, možda se pretvore u znak a možda se posve zaokruže kao stvarna forma.

Od drevnih vremena čovjek zamišlja plovidbu, gradi brod, plovi, jedri, unatoč često nesklonom moru, vjetru, strahz pred nepoznatim.

Čulićevi brodovi miruju, milovani tek primjetljivim vjetrom, more je mirno i obećava barem ugodni plov.

Ciklus posvećen moru Tihomora Čulića ostavlja na gledatelja vrlo pozitivan dojam, njegovi brodovi iz mašte djeluju vrlo prijateljski.

Piše: Miroslav Pelikan
25.05.2019. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh