« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
HVALA!

Tihi ocean usporava globalno zatopljenje

Tihi ocean je toliko hladniji da je nakratko usporio globalno zatopljenja u proteklom desetljeću, pokazalo je novo američko istraživanje

Hladnija faza Tihog oceana usporava globalno zagrijavanje
Hladnija faza Tihog oceana usporava globalno zagrijavanje (Shutterstock)
Više o

globalno zagrijavanje

,

Tihi ocean

,

rast temperatura

Usporeni rast globalnih temepratura, nakon ubrzavanja zabilježenog 1980-ih i 1990-ih, zbunjivao je znanstvenike zbog toga što je emisija stakleničkih plinova iz tvornica, termoelektrana i prijevoznih srestava dosezala rekordne razine.

Razumijevanje razloga usporavanja rasta temperatura ključno je za predviđanje daljnjeg tijeka zatopljenja i za dogovor o smanjenju emisije stakleničkih plinova. Globalno zatopljenje znanstvenici povezuju s rastućom opasnosti od toplinskih valova, poplava i rastućih razina mora.

Gotovo 200 država trebalo bi u prosincu u Parizu pod okriljem UN-a postići dogovor o usporavanju klimatskih promjena.

Analizirajući temperature u Tihom i Atlantskom oceanu unatrag do 1850. znanstvenici kažu kako se usporavanje globalnog zatopljenja može objasniti hladnijom fazom Tihog oceana koja traje proteklih godina.

Kombinacija temepraturnih trendova u dva oceana proizvela je lažnu stanku u zatopljenju u proteklom desetljeću, napisali su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Science.

Atlantski ocean ima manji utjecaj

"Čini se da je glavni pokretač Tihi ocean", kaže jedan od autora istraživanja Michael Mann sa Sveučilišta Pennsylvania State. "Atlantski ocean trenutno je manji igrač".

Prema istraživanju malo je vjerojatno da će stanka u globalnom zatopljenju duže trajati. "S obzirom na varijacije u povijesti vjerojatno je da će se taj trend preokrenuti", navodi se u istraživanju.

Iako se trend zagrijavanja usporio prošla je godina bila najtoplija od kada se bilježe temperature u 19. stoljeću, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji.

28.02.2015. 12:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh