« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
AKCIJA

Tiha misa na Trgu bana Jelačića 4. veljače

"Mnoge ženske osobe nisu svjesne kad se odijevaju izazovno i onda to kod muške populacije izaziva jako velike neugodnosti i ostalo, a ženske osobe trebale bi misliti da svojom nošnjom i svojim odijevanjem ne izazivaju grijehe kod muškaraca"

Opet klečavci, opet Tiha misa
Opet klečavci, opet Tiha misa (Arhiva)
Više o

Trg bana Jelačića

,

Tiha misa

,

Adrijana Lekić Fridrih

Na pitanje novinarke Danke Derifaj:
"Zar nisu muškarci sami odgovorni za svoje grijehe?", odgovara: "Čujte, postoje također i oni koji izazivaju, bilo svjesno, bilo nesvjesno, to je konkretno žensko nemoralno odijevanje."- Pater Božidar Nagy, bazilika Srca Isusova, predvoditelj mise na Trgu bana Josipa Jelačića

Tiha misa" je skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić- Fridrih kao reakcija na  nedavno intenziviranu re-tradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći i moleći svake prve subote u mjesecu na glavnim trgovima raznih gradova u Hrvatskoj, uključujući i Zagreb. Ono što se proteklih nekoliko mjeseci svake prve subote u mjesecu održava diljem Hrvatske ponavljanje je scenarija iz Poljske, koja je nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje u početku izolirane skupine muškaraca prema ženama, došla do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava.

Hrvatskoj se, međutim, neće dogoditi Poljska.
Arhaični modeli rodnih podjela i društvenih uloga, a pogotovo ovakvih koje se oslanjaju na neupitne i isključivo muške „glave obitelji" došli su glave prevelikog broja žena u ovome društvu da bismo zanemarili budućnost koju ovi muškarci nameću. Građansko društvo temeljeno na jednakosti nema taj luksuz ignoriranja ovakvih inicijativa koje zazivaju uspostavu i veću „vlast" glavara i poglavara u obitelji te koje time propagiraju arhaične modele patrijarhalnog nasilja. Problem tzv. glavarstva muškaraca očituje se u porastu statistike vezane uz zlostavljanje djevojčica, djevojaka i žena. Ne želimo da na ovaj način „muškarci preuzimaju odgovornost u svojoj obitelji", ne samo po pitanju pobačaja, već i po bilo kojem pitanju koje vodi do nejednakosti, diskriminacije i, u konačnici, do zlostavljanja žena.

Republika Hrvatska treba se sramiti broja zlostavljanih i ubijenih žena i svog nedostatka sustavnog odgovora u legislativi i praksi. Zdravo društvo temeljeno na ustavnim vrednotama ne možemo graditi normalizacijom javnih okupljanja pod krinkom molitve kojom muškarci zazivaju budućnost koja podsjeća na srednji vijek. 

30.01.2023. 17:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh