« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
KEFIR

Tibetanska gljiva čuva zdravlje

Zbog svojih ljekovitih svojstava, tibetanska gljiva sve se češće koristi za očuvanje zdravlja i liječenje mnogih tegoba, a od davnih je vremena dio narodne medicine stanovnika Tibeta, a mnogi je znanstvenici priznaju kao prirodni antibiotik

Napravite je sami
Napravite je sami (Arhiva)
Više o

kefir

,

tibetanska gljiva

Tibetanska gljiva još se naziva i kefirnom gljivom jer se od nje radi zdrav napitak kefir. No, zapravo uopće nije riječ o gljivi, već o kefirnim zrncima koja samo podsjećaju na gljivu ili zrnca cvjetače, a sastoje se od bakterija i kvasaca koji se razmnožavaju u mlijeku.

Kefir je, dakle, fermentirano piće koje se tradicionalno pravi od kravljeg ili kozjeg mlijeka, a radi se dodavanjem zrnaca u mlijeko. Tijekom otprilike 24 sata, mikroorganizmi u zrncima tibetanske gljive može se u mlijeku i pretvaraju ga u kefir. Zrnca se potom vade i mogu se ponovo koristiti.

Zašto koristiti tibetansku gljivu?

Kefir koji stvara tibetanska gljiva prirodno je kiselkastog okusa poput jogurta, ali je rjeđi i vrlo je ljekovit. Bogat je bjelančevinama, lipidima, aminokiselinama, mnogim vitaminima i mineralima zbog čega je prava blagodat za organizam.

Evo zašto biste tibetansku gljivu trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Mnogo je snažniji probiotik od jogurta

Kefirna zrnca sadrže čak 61 soj bakterija i kvasca, što ih čini bogatim i raznolikim izvorom probiotika, odnosno dobrih bakterija koje čuvaju crijevnu mikrofloru, i povoljno djeluju na cijeli organizam. Zbog toga su još snažnija od jogurta, iako se on puno više konzumira u zapadnoj kulturi.

Ima protuupalna svojstva

Određeni probiotici u tibetanskoj gljivi, pokazuju neka istraživanja, štite organizam od infekcija i upala. Najpoznatiji je Lactobacillus koji je jedinstven za kefir, a studijama je utvrđeno da je upravo taj probiotik spriječio rast opasnih bakterija poput Salmonele ili Escherichije coli.

Jača kosti i sprječava osteoporozu

Osteoporozu karakterizira propadanje koštanog tkiva i vrlo je česta bolest kod zapadnog svijeta. Najčešće se javlja u starijih žena i dramatično povećava rizik od prijeloma. Unos odgovarajuće količine kalcija u organizam jedno je od najučinkovitijeg rješenja protiv ove bolesti. Tibetanska gljiva, odnosno kefir, odličan je izvor kalcija, ali i vitamina K2 koji igra važnu ulogu u očuvanju kostiju.

Ublažava simptome alergije

Alergija je zapravo upalna reakcija na određenu hranu, tvar ili čestice u zraku. Osobe s lošim imunološkim sustavom podložnije su alergijama koje mogu izazvati stanja poput astme. Tibetanska gljiva zbog protuupalnog djelovanja ublažava simptome alergije.

Izvlači toksine i kamenac iz tijela

Tibetanska gljiva neutralizira toksine, izvlači spojeve teških metala koje u organizam unosimo udišući ispušne plinove ili konzumiranjem tvrde vode iz vodovoda. Također, ona izbacuje ostatke sintetičkih antibiotika i lijekova te rastvara pijesak i kamenje u žuči, mjehuru i bubrezima.

Kako napraviti kefir od tibetanske gljive?

Kefir je vrlo jednostavno napraviti na kuće. Evo što vam je sve potrebno za 250 ml kefira:

· 250 ml mlijeka

· pola velike žlice kefirnih zrnaca

Operite zrnca, posušite ih papirnatim ručnikom te prelijte mlijekom koje prethodno nipošto ne kuhajte. Pustite da odstoje 24 sata u staklenoj posudi na sobnoj temperaturi te potom ocijedite mlijeko. Zrnca operite, posušite i spremite u posudu te prelijte novim mlijekom. Čak i ako ga ne budete koristili, zrnca moraju biti u mlijeku i bujati, kako ne bi promijenila boju i izgubila ljekovita svojstva.

Ako želite napraviti pauzu s konzumiranjem kefira, tibetansku gljivu možete i zamrznuti. Ponovno je operite, posušite, stavite u plastičnu vrećicu i zamrznite. Kada se ponovno zaželite kefira, ponovite postupak i prelijte je mlijekom za novu turu.

Kefirna zrnca koriste se i u reguliranju tjelesne težine, kako kod mršavljenja, tako i kod debljanja. Ako želite smršavjeti, pijte kefir pola sata poslije jela, a ako se želite udebljati, pijte ga pola sata prije jela.

 

25.10.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh