Tibetanska gljiva čuva zdravlje
Zbog svojih ljekovitih svojstava, tibetanska gljiva sve se češće koristi za očuvanje zdravlja i liječenje mnogih tegoba, a od davnih je vremena dio narodne medicine stanovnika Tibeta, a mnogi je znanstvenici priznaju kao prirodni antibiotik
Tibetanska gljiva još se naziva i kefirnom gljivom jer se od nje radi zdrav napitak kefir. No, zapravo uopće nije riječ o gljivi, već o kefirnim zrncima koja samo podsjećaju na gljivu ili zrnca cvjetače, a sastoje se od bakterija i kvasaca koji se razmnožavaju u mlijeku.
Kefir je, dakle, fermentirano piće koje se tradicionalno pravi od kravljeg ili kozjeg mlijeka, a radi se dodavanjem zrnaca u mlijeko. Tijekom otprilike 24 sata, mikroorganizmi u zrncima tibetanske gljive može se u mlijeku i pretvaraju ga u kefir. Zrnca se potom vade i mogu se ponovo koristiti.
Zašto koristiti tibetansku gljivu?
Kefir koji stvara tibetanska gljiva prirodno je kiselkastog okusa poput jogurta, ali je rjeđi i vrlo je ljekovit. Bogat je bjelančevinama, lipidima, aminokiselinama, mnogim vitaminima i mineralima zbog čega je prava blagodat za organizam.
Evo zašto biste tibetansku gljivu trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
Mnogo je snažniji probiotik od jogurta
Kefirna zrnca sadrže čak 61 soj bakterija i kvasca, što ih čini bogatim i raznolikim izvorom probiotika, odnosno dobrih bakterija koje čuvaju crijevnu mikrofloru, i povoljno djeluju na cijeli organizam. Zbog toga su još snažnija od jogurta, iako se on puno više konzumira u zapadnoj kulturi.
Ima protuupalna svojstva
Određeni probiotici u tibetanskoj gljivi, pokazuju neka istraživanja, štite organizam od infekcija i upala. Najpoznatiji je Lactobacillus koji je jedinstven za kefir, a studijama je utvrđeno da je upravo taj probiotik spriječio rast opasnih bakterija poput Salmonele ili Escherichije coli.
Jača kosti i sprječava osteoporozu
Osteoporozu karakterizira propadanje koštanog tkiva i vrlo je česta bolest kod zapadnog svijeta. Najčešće se javlja u starijih žena i dramatično povećava rizik od prijeloma. Unos odgovarajuće količine kalcija u organizam jedno je od najučinkovitijeg rješenja protiv ove bolesti. Tibetanska gljiva, odnosno kefir, odličan je izvor kalcija, ali i vitamina K2 koji igra važnu ulogu u očuvanju kostiju.
Ublažava simptome alergije
Alergija je zapravo upalna reakcija na određenu hranu, tvar ili čestice u zraku. Osobe s lošim imunološkim sustavom podložnije su alergijama koje mogu izazvati stanja poput astme. Tibetanska gljiva zbog protuupalnog djelovanja ublažava simptome alergije.
Izvlači toksine i kamenac iz tijela
Tibetanska gljiva neutralizira toksine, izvlači spojeve teških metala koje u organizam unosimo udišući ispušne plinove ili konzumiranjem tvrde vode iz vodovoda. Također, ona izbacuje ostatke sintetičkih antibiotika i lijekova te rastvara pijesak i kamenje u žuči, mjehuru i bubrezima.
Kako napraviti kefir od tibetanske gljive?
Kefir je vrlo jednostavno napraviti na kuće. Evo što vam je sve potrebno za 250 ml kefira:
· 250 ml mlijeka
· pola velike žlice kefirnih zrnaca
Operite zrnca, posušite ih papirnatim ručnikom te prelijte mlijekom koje prethodno nipošto ne kuhajte. Pustite da odstoje 24 sata u staklenoj posudi na sobnoj temperaturi te potom ocijedite mlijeko. Zrnca operite, posušite i spremite u posudu te prelijte novim mlijekom. Čak i ako ga ne budete koristili, zrnca moraju biti u mlijeku i bujati, kako ne bi promijenila boju i izgubila ljekovita svojstva.
Ako želite napraviti pauzu s konzumiranjem kefira, tibetansku gljivu možete i zamrznuti. Ponovno je operite, posušite, stavite u plastičnu vrećicu i zamrznite. Kada se ponovno zaželite kefira, ponovite postupak i prelijte je mlijekom za novu turu.
Kefirna zrnca koriste se i u reguliranju tjelesne težine, kako kod mršavljenja, tako i kod debljanja. Ako želite smršavjeti, pijte kefir pola sata poslije jela, a ako se želite udebljati, pijte ga pola sata prije jela.
Novi komentar