« Iza ogledala
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
OPA!?

Tibetanci nisu ljudi?

Istraživanje DNK Tibetanaca pokazalo je da su ključne gene za opstanak i život na velikim visinama dobili od nestalih Denisovanaca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Tibet

,

DNK

,

Denisovanci

,

Tibetanci

Tibetanci, zapravo, nisu ljudi, zaključak je novog istraživanja koje je pokušalo shvatiti kako oni bez problema žive i rade na velikim visinama koje su ostalim ljudima na Zemlji nedostižne - čak i narodi u Andima moraju lišćem koke osnažiti organizam kad idu na visine koje su Tibetancima normalne.

U DNK Tibetanaca pronađeni su geni naslijeđeni od Denisovanaca - treće ljudske vrste na Zemlji koja se razlikovala i od neandertalaca i od Homo sapiensa, pa tako, tehnički gledano, Tibetanci očito ne vuku isto podrijetlo kao ostatak svijeta. 

>> Denisovanci - nepoznata ljudska vrsta iz Sibira >>

Već je istraživanje Sveučilišta Utah pronašlo dva gena povezana s hemoglobinom koji prenosi kisik po tijelu, za koje se vjerovalo da su odgovorni za otpornost Tibetanaca na život na velikim visinama, a novo, provedeno na Sveučilištu Berkeley našlo je još deset gena koji su naslijeđeni od misterioznih Denisovanaca.

Naročito je značajan jedan - EPAS1 koji se aktivira u trenucima kad padne razina kisika u krvi, omogućujući dodatnu proizvodnju hemoglobina.

Sve u svemu, zaključak znanstvenika je da je očito da smo svi na Zemlji neka vrsta mješanaca raznih ljudskih vrsta koje su se razvijale potpuno neovisno jedna od druge.

07.07.2014. 13:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh