« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
THATCHERKINA MAKSIMA

S teroristima se ne pregovara dok ne postanu premijeri

Britanska Iron Lady bila je vrlo oštra prema prepustima svojih ministara i dužnosnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Robert Mugabe

,

Margaret Thatcher

,

oznaka tajnosti

S teroristima se ne pregovara dok ne postanu premijeri, napisala je 1979. bivša britanska premijerka Margaret Thatcher, pokazuju arhivi s kojih je u srijedu skinuta oznaka tajnosti, a koji otkrivaju Čeličnu lady kao zahtjevnu i naprasitu osobu.

"Ne. Molim vas, nemojte se sastajati s čelnicima 'Domoljubne fronte'. Nisam nikada razgovarala s teroristima dok nisu postali premijeri", odgovorila je 25. svibnja Thatcher na prijedlog tadašnjeg britanskog šefa diplomacije, lorda Petera Carringtona.

Pošto je u svibnju 1979. postala prva žena na čelu britanske vlade, Thatcher je odbacila svaku pomisao o sastanku britanskih dužnosnika s Robertom Mugabeom, današnjim predsjednikom Zimbabvea. Mugabe je tada bio običan oporbeni vođa koji je zagovarao oružanu borbu protiv segregacijskog režima Iana Smitha.

Poslije izborne pobjede 1979., Thatcher je otputovala na gospodarski summit u Tokio i ondje odbila prijedlog da je čuva 20 karatistica, jer nije željela poseban tretman, pokazuju arhivi. Tijekom službena posjeta Francuskoj iste godine zatražila je da joj veleposlanstvo posudi novac za šoping u bescarinskoj zoni, a povrat novca morali su i nekoliko puta potraživati od Downing Streeta.

Računi otkrivaju da je premijerka u Parizu kupila bocu najdražeg whiskyja Teacher's za sebe te bocu gina koji je osobito cijenio njezin suprug Denis, a k tomu i 200 cigareta Benson and Hedges. Službene dokumente članova vlade znala je popratiti bilješkama koje govore da je bila vrlo oštra prema propustima svojih ministara ili drugih dužnosnika.

"To je jako loš tekst i možemo se samo nadati, ako ćemo biti milosrdni, da je ministarstvo bilo zaokupljeno važnijim stvarima", napisala je na dokumentu svog ministra financija Geoffreya Howea.(hina/metro-portal)
30.12.2009. 07:15:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh