« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
LIJEK?!

Tetris blagotvorno djeluje na porive koji nam skraćuju život

Iako znanost još nije odlučila stvara li igranje video igara loše navike, uspjela je ustanoviti da igranje Tetrisa samo tri minute smanjuje želju za duhanom, hranom i alkoholom za čak 24%

Tetris je dobar za zdravlje!?
Tetris je dobar za zdravlje!? (Arhiva)
Više o

duhan

,

nezdrava hrana

,

alkohol

,

Tetris

Video igre i dalje su pri vrhu stvari koje se smatraju štetnima za zdravlje na gomilu različitih načina, no kad govorimo o legendarnom Tetrisu, može biti da su svi u krivu - naime, osim goleme količine vremena izgubljenog pred ekranom, Tetris ima i neke blagotvorne učinke n zdravlje

Istraživači sa Sveučilišta Plymouth, diplomantica Jessica Skorka-Brown i profesori Jackie Andrade i Jon May testirali su tzv. Teoriju elaborirane intruzije, koja kaže da žudnja uvelike počiva na vizualnom podražaju. Oni su proveli prvo testiranje te teorije koristeći svakodnevne žudnje.

Kako bi ustanovili stupanj 'prirodne žudnje' (umjesto 'laboratorijskog' pristupa u kojem bi sudionici ocjenjivali želju za čokoladom i slično) kod 119 sudionika studije, tražili su da prije pristupanja pokusu od 1 do 100 procjene svoju želju za nečim. Sudionici su ispunili Upitnik osjećaja žudnje, kojim se mjerila "snaga, slikovitost, živost i kritične situacije njihove trenutne žudnje".

Tada su sudionike posjeli za računalo, na kojem ih je čekao Tetris spreman za igranje, ili je računalo izgledalo spremno za učitavanje Tetrisa, samo što se nikada nije učitao. Sudionici su igrali Tetris tri minute, ili ga nisu igrali, ovisno o tome kakva ih je situacija dočekala, te su nakon toga opet ispunjavali upitnik, opisujući što se dogodilo sa žudnjom dok su igrali ili su samo sjedili čekajući da se igra učita.

Od 119 sudionika, 80 ih je izjavilo da su žudjeli za nečim: 58 ih je htjelo hranu ili piće, 10 je žudjelo za kofeinom, a 12 ih je poželjelo zapaliti cigaretu. Njihov je glavni stupanj žudnje bi "relativno visok", zaključili su istraživači. Ni, igranje Tetrisa snizilo je taj stupanj žudnje za oko 24 posto.

Odnos između igranja igre i smanjenja žudnje ostao je statistički značajan, čak i kada su istraživači utjecali na opće smanjivanje žudnje tijekom vremena ili su iz pokusa uklonili osobe koje su osjećale tek malo žudnje za nečim.

Naravno da 24% smanjenja ne znači da je žudnja nestala, ali to uopće nije zanemarivo.

"Tetris je smanjio živost i učestalost žudnje, ako i intenzitet žudnje", zaključuju istraživači.
Tetris je izuzetno vizualni zadatak, zbog čega znanstvenici zaključuju da ima utjecaja na smanjivanje snage i slikovitosti žudnje. Kolikogod čudno izgledalo, Tetris zapravo može pomoći onima koji žele prestati pušiti ili tek izbjeći zadovoljstvo usputnog grickanja nezdravih zalogaja.

Unatoč frustraciji koju izaziva, Tetris je i dalje jedna od najpopularnijih igara i ljudi je i dalje obožavaju.

A ako tri minute preslagivanja šarenih blokova može uspješno smanjiti žudnju, možda ne bi bilo loše spojiti se na FreeTetris.org sljedeći put kad osjetite nezdrave porive.

08.06.2017. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh