« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
WALL STREET

Terminski indeksi pali, banke pod pritiskom

Michael Mayo iz tvrtke CLSA smanjio je preporuke za dionice nekoliko velikih banaka.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

burze

,

DAX

,

Wall Street

,

pad dionica

,

Citigroup

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

FTSE

,

financijski sektor

,

Bank of America

,

CAC

,

S&P

,

terminski indeksi

,

Michael Mayo

Terminski indeksi navješćuju pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu, a pod najvećim je pritiskom financijski sektor nakon što je ugledni analitičar smanjio preporuke za dionice nekoliko najvećih banaka.

Dow Jones terminski indeks bio je oko 14,45 sati na gubitku 35, a Nasdaq indeks 6,25 bodova. S&P terminski indeks bio je u minusu 6 bodova i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Ujutro su terminski indeksi bili u plusu da bi oko podneva naglo pali, posebice u financijskom sektoru, nakon što je ugledni analitičar Michael Mayo iz tvrtke CLSA smanjio preporuke za dionice nekoliko velikih banaka na 'prodaj', navodeći kao razlog njihove sve veće probleme s kreditima i dvojbe oko učinkovitosti planova za sanaciju banaka.

Zbog toga su cijene dionica Citigroupa i Bank of America pale više od 2 posto.

Snažno je, više od 21 posto, potonula cijena dionice Sun Microsystemsa nakon vijesti da je IBM odustao od preuzimanja te kompanije zbog neslaganja oko cijene transakcije.

Tehnološki sektor je pod pritiskom i zbog toga što su analitičar Goldman Sachsa skinuli sa svoje liste preporuka za kupnju dionice Cisco Systemsa. Cijena te dionice pala je više od 2 posto.

Nakon jutarnjeg rasta, i na europskim su burzama vodeći indeksi trenutačno u minusu. Oko 14,45 sati londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su na gubitku oko 1, a frankfurtski DAX indeks 0,4 posto. (hina/metro-portal)

06.04.2009. 21:19:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh