« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Burze rastu

Na europskim burzama tjedan počeo rastom cijena

(Corbis)
Više o

svjetske burze

,

oporavak burzi

Na europskim su burzama na početku današnjeg trgovanja vodeći indeksi porasli više od 1 posto jer se ulagači nadaju da recesija u svjetskom gospodarstvu popušta.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica porastao je do 9,45 sati 1,3 posto, na 781 boda, čime je svoj dobitak od 9. ožujka, kada je pao na najnižu razinu od kada postoji, povećao na 21 posto.

U isto vrijeme londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u plusu oko 1,2, a pariški CAC indeks 1,7 posto.

"Nada da će posljednji paketi mjera za stabilizaciju gospodarstava djelovati ohrabruje ulagače. Oprezni smo, no nadamo se da će se ovaj rast cijena dionica pokazati održivim", pišu analitičari Citigroupa u bilješci klijentima.

Među najvećim su dobitnicima jutros dionice banaka. Cijene Banco Santandera, Barclaysa, HSBC-a, Credit Suissea i UniCredita porasle su između 2,3 i 3,6 posto.

Zahvaljujući rastu cijene nafte za otprilike 1 dolar, na 53 dolara po barelu, jutros se bilježi rast i u energetskom sektoru. Tako su dionice ENI-ja, BP-a i Statoila poskupile između 0,8 i 2 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1,2 posto, na 8.857 bodova, novu najvišu razinu u tri mjeseca. (hina/metro-portal)

06.04.2009. 10:35:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh