« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
UDVOSTRUČENA RADIOAKTIVNOST

TEPCO još nije pronašao konačno rješenje za Fukushimu

Mjesec dana nakon potresa i tsunamija, tvrtka koja upravlja stradalom japanskom nuklearnom elektranom objavila je da još radi na detaljnom planu koji bi doveo do završetka krize

Fotografija vijesti
Više o

Fukushima Daiichi

,

TEPCO

,

nuklearna kriza

Inženjeri su korak bliže ispuštanju radioaktivne vode iz jednoga od šest oštećenih reaktora jer bi tako mogli početi popravljati rashladni sustav bez kojega ne mogu upravljati reaktorima. Japanska agencija za nuklearnu sigurnost kaže kako su najnoviji testovi pokazali da se radioaktivnost uz elektranu kraj grada Minimisome prošli tjedan gotovo udvostručila, pa je sad 23 puta veća od zakonski dopuštene.

Ovaj je tjedan Japan potresao niz snažnih naknadnih udara koji su usporili rad na elektrani Fukushima Daiichi jer su radnici bili evakuirani, a elektrana je ostajala bez struje. Predsjednik uprave tokijske električne kompanije TEPCO-a rekao je da se stanje u nuklearki stabiliziralo.

Masataka Shimizu kaže kako njegova tvrtka još priprema plan završetka krize koja je sad i službeno ocijenjena istom ocjenom kao i černobilska 1986. U operaciji popravka elektrane Shimizu je uglavnom bio po strani, neko je vrijeme bio u bolnici, a pogođeno je područje posjetio tek u ponedjeljak. Odbio je komentirati pozive javnosti da podnese ostavku, i još se jednom ispričao japanskome narodu zbog te krize.

13.04.2011. 13:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh