« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
god shot

Teneo Coffee Shop - zagrebački hram kave

Svi vi ljubitelji crnoga napitka, što uopće znate o kavi, osim da ne možete bez nje?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Teneo Coffee Shop)
Više o

kava

,

god shot

,

teneo coffee shop

,

teneo

,

espresso

,

cappuccino

U Hrvatskoj kod većine građana „sveto dvojstvo" kava plus cigarete predstavlja dio svakodnevne rutine. Nije stoga čudno zašto se diglo mnogo prašine nakon što je na snagu stupila zabrana pušenja. Koliko god to nekome bilo teško razumjeti, razdvajanje jedno od drugoga mnogima je teško palo. Kava više nije imala isti okus. A ni cigarete.

No, nećemo ulaziti u regularnost i opravdanost pušačkih restrikcija. Svatko ima svoj vlastiti pogled na taj problem. Po toj logici, vjerujemo da svatko ima i individualni stav o kavi, njenom okusu, kvaliteti, mjestima gdje je konobari najbolje prave...  Istina je da se o kavi malo priča iako je neizostavna u životu svih nas. Uzimamo je zdravo za gotovo. A iza nje stoji čitav jedan svijet u kojeg je malo tko zalutao. No, to će se uskoro promijeniti.

Koliko ste puta ušli u kafić i dobili nešto što ni približno ne izgleda kao espresso, a kamoli da ima njegov okus? Koliko ste puta slušali priče kako su talijanske marke bolje od domaćih? Koliko ste puta popili onaj pravi cappuccino, s kremom na vrhu? Što uopće znate o kavi osim da ne možete bez nje?

Odgovori su predvidljivi. I nažalost ne pozitivnog karaktera. Ipak, ne gubite nadu. Postoji jedno mjesto u gradu Zagrebu gdje ćete dobiti onaj pravi espresso, gdje će vas naučiti sve o kavi, gdje možete razglabati o kavi, gdje će vam objasniti da kvaliteta relativan pojam i da je od branda važniji način pripreme. To je mjesto gdje je se prati „put kave" i gdje će vam svaku kavu praviti s ciljem da se dosegne razina takozvanog „god shota" - savršenog espressa koji nije ni voden ni gorak i koji ima onu pravu smeđu kremu (ne pjenu) na vrhu.

Dozvolite da vam predstavimo Teneo Coffee Shop, maleni "hram" kave smješten na Trešnjevačkom placu u kojem ćete se uvijek osjećati dobrodošlima i u kojem će bez obzira na zakone pušenje uvijek biti zabranjeno. Osim različitih vrsta kave i pripravaka temeljnih na njoj, u Teneo Coffee Shopu možete uživati i u voćnim sokovima i čajevima, čistom zraku i toploj i intimnoj atmosferi. Ne zaboravimo pohvaliti i cijene koje su u današnje vrijeme ekonomskog kolapsa i više nego pristupačne. Teneo je savršeno mjesto za prave ljubitelje kave i one koji tek trebaju postati.

Napitci se mogu uzeti i za van, a vaš svaki gutljaj, osim zbog užitka, bit će ispijen i u plemenite svrhe. Naime, dio prihod od svake šalice za van bit će dodijeljen organizaciji COFFEE KIDS koja se brine da se djeca iz Afrike, Južne Amerike i Azije mogu školovati .

Vratimo se na „put kave". Najpopularnija legenda o njenom porijeklu glasi ukratko ovako. Pastir Kaldi u Etiopiji jednom davno je primijetio da mu se koze čudno ponašaju nakon što su se najele bobica s nepoznatog grma. Životinje nikako nisu spavale pa je Kaldi odlučio i sam probati bobice. Shvatio je da mu one daju snagu pa je „tajnu" odlučio podijeliti sa koptskim svećenicima obližnjeg samostana koji su kavu konzumirali na način da bobice umoče u vodu pa ih pojedu, a ostatak vode popiju. Ostalo je povijest. U spomen te anegdote na zaštitnom znaku Teneo Shopa nalazi se lik koze.

U namjeri da vas potaknemo da počnete više pažnje obraćati na to kakvu kavu pijete i gdje je pijete te da s vama podijelimo nova saznanja o tom čarobnom napitku, odlučili smo proći jednodnevni tečaj za baristu na koji se možete prijaviti putem internetskih stranica Teneo Coffee Shopa. O čemu se radi? U jedno subotnje poslijepodne uz iznimno strpljivog i susretljivog Chrisa Cviljaka naučit ćete tajne pripremanja pravog espressa i cappuccina koji su temelj za sve daljnje igrarije s kavom. Ako niste znali, postoje točno određeni standardi po kojima se priprema kava - od gramaže kave za jedan napitak do vremena ekstrakcije odnosno duljine vremena koje je potrebno vodi da prođe kroz samljevenu kavu (upitajte vašeg konobara zna li što je to vrijeme ekstrakcije i bit će vam jasno zna li vam napraviti pravu kavu).

Naučili smo nešto o povijesti kave, koje sve vrste postoje te kako se bere, obrađuje i sprema. Također smo naučili da se ne razlikuje puno od vina u smislu da su za njenu kvalitetu važni mjesto uzgoja, berba i prerada. Isto tako, otkrili smo da se kava sortira i označava po posebnim parametrima, od mjesta uzgoja i veličine zrna do načina obrade. Ipak, najviše nas je obradovao praktični dio - degustacija.

Degustacija se obavlja na temelju nekoliko kriterija: aroma, kiselina, volumen, okus te okus koji ostaje nakon konzumiranja. Jednom kad prođete tečaj i naučite ocjenjivati kavu nitko vam neće moći podvaliti nešto što ne valja. Za dobar espresso su vam potrebni mješavina kave, solidan aparat, mlinac (važno je da sami meljete kavu i da je kupujete u zrnu jer joj se na taj način zadržava aroma) i ljubav prema tom napitku ili u prijevodu volja i želja za pripremanjem tog napitka.

Na tečaju ćete dobiti praktične savjete o tome kako spremiti kavu, gdje ju nabavljati, na koje sve sitne detalje treba obratiti pozornost jer, vjerovali ili ne, i najmanja sitnica poput snage kojom pritišćete kavu u ručki aparata igra veliku ulogu u smislu krajnjeg ishoda.

Na kraju, teoriju je trebalo primijeniti u praksi. Prema uputama i tajnama naučenim na tečaju morali smo napraviti jedan espresso i cappuccino. Najbolja kava koju smo ikad kušali. Zvuči subjektivno, ali dok se sami ne uvjerite, nećete nam vjerovati. Svi vi, bilo da ste profesionalci ili samo ljubitelji crnoga napitka, posjetite Teneo Coffee Shop čim prije. Ostavite predrasude i skepsu kod kuće. Mi vas uvjeravamo, tko jednom proba kavu u Teneu, vraćat će se po još i još i još...

08.12.2009. 08:16:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ljetovanje u Hrvatskoj
    04.01.2010. 18:32
    super da tak nekaj postoji obozavam kavu jedva cekam da probam tam
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh