« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 6 dana
SAVJETI

Tek toliko da znate prije spavanja...

Snuzate ujutro? Koliko puta u prosjeku? Znate li ili se ne sjećate, nego se samo probudite kasnije nego što ste mislili? Nije to tako loše za vas...

Hoće li opet biti - snooze? ;)
Hoće li opet biti - snooze? ;) (Arhiva)
Više o

buđenje

,

budilica

,

snooze

Ranija istraživanja su se bavila štetnim posljedicama odlaganja alarma, ukazujući da mini ciklusi od pet ili deset minuta nisu korisni za naše tijelo, piše Science alert.

Međutim, istraživači sa štokholmskog sveučilišta u Švedskoj i sveučilišta u Australiji opovrgli su tu ideju u nedavnom istraživanju.

Oni su proučavali 31 osobu koje redovno odgađaju alarm u laboratorijskim uvjetima i otkrili da 30 minuta dodatnog sna ili nisu imala utjecaj ili su čak poboljšali njihove kognitivne sposobnosti na zadatku koji su izvršavali odmah nakon buđenja, u usporedbi s osobama koje nisu koristile odgađanje alarma i ustajale su odmah.

"Ovi rezultati ukazuju da nema razloga da prestanete odgađati alarm kad se probudite ako vam to odgovara, bar ne za periode od oko 30 minuta", izjavila je znanstvenica Tina Sandelin sa Sveučilišta u Švedskoj i dodala da se "zapravo 30 minuta odlaganja alarma sastojalo od tri intervala od po devet do 10 minuta svaki".

U usporedbi s neprekidnim spavanjem tijekom tog polusatnog perioda, ponovni pozivi na buđenje rezultirali su prosječnim gubitkom sna od šest minuta tijekom noći.

Osim kognitivnog poboljšanja koje su primijetili kod nekih sudionika, istraživači također ukazuju da odlaganje buđenja može omogućiti lakše buđenje iz lakšeg dijela ciklusa spavanja, umjesto da vas zvono probudi iz dubokog sna, što može biti blaže za tijelo.

Nisu primjećene razlike u raspoloženju, razini stresa ili jutarnjoj pospanosti između osoba koje koriste odlaganje alarma i onih koje to ne rade.

Tim je također anketirao 1.732 volontera kako bi utvrdili koliko je uobičajeno odgađanje buđenja: 69 posto ispitanika je izjavilo da pritisne dugme za odgađanje alarma ili postavi više alarma.

Osobe koje koriste odgađanje buđenja su češće mlađe i noćni tipovi osoba, a ne jutarnji, s prosječnim vremenom odgađanja od 22 minute.

U većem uzorku, jutarnja pospanost i kraće spavanje bili su češći kod osoba koje koriste odgađanje alarma, prenosi Danas.

Istraživači priznaju da odgađanje buđenja može potencijalno poremetiti san, ali isto tako ukazuju na neke od prednosti koje su primijetili.

Zaključak je, kao i kod nekih ranijih studija, da mnogo ovisi od osobe.

"Kratkotrajno odgađanje buđenja može pomoći u ublažavanju inercije sna, bez značajnog narušavanja kvaliteta sna, posebno kod osoba koje se teško bude ujutro", navode znanstvenici u svom radu.

24.10.2023. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh