« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
STAVOVI

Tek privid solidarnosti nacionalista Europe

I uoči predstojećih izbora u Mađarskoj, desničari Poljske iskazivali su solidarnost s Orbanom. Ali smisao nacionalizma i jest samo vlastita nacija. A tu će, ako treba, Orban prodati Varšavu i za sitan novac

Jesu li prijatelji samo na papiru?
Jesu li prijatelji samo na papiru? (Arhiva)
Više o

izbori

,

Višegradska skupina

U Poljskoj se njeguje bliskost s nacionalističkim susjednom s juga. To se vidjelo i na mađarskom nacionalnom prazniku sredinom prošlog mjeseca. Već šest godina i poljski nacionalisti hodočaste u, za njih „obećanu zemlju desnopopulističkog pokreta". Tom putovanju su se pridružili i pripadnici poljske ekstremne desnice, baš kao i borbeni navijači nogometnih klubova.

Ryszard Kapuscinski iz desno nastrojenog lista Gazeta Polska tvrdi kako je to „vrlo važan posjet" pri čemu je u Mađarsku stiglo „nekoliko tisuća Poljaka iz čitavog svijeta". „U Mađarskoj će ubrzo biti održani parlamentarni izbori i mi želimo podržati Mađare da Viktor Orban ostane njihov premijer." Štoviše: taj list već godinama i organizira putovanja poljskih obožavatelja Orbana u tu zemlju.

Jaroslaw Kaczynski, čelnik vladajuće poljske stranke PiS je još 2011. iz oporbe izražavao nadu „da i nama uspije iz Varšave stvoriti Budimpeštu". Njegova nada se ispunila: baš kao što je Orban učinio od svoje zemlje je i PiS Poljsku pretvorio u sve više autoritativnu državu. Državni mediji javljaju što želi vlada, neovisne institucije i čak sudovi su pod sve većim pritiskom.

„Duboko zakopani u vlastitu prošlost"

Kada je riječ o Poljskoj i Mađarskoj, poljski kolumnist mađarskog porijekla Krzysztof Varga ukazuje i da ih povezuje nešto što je u tom dijelu Europe rijetkost: one međusobno nikad nisu vodile rat. A u tim zemljama je zajedničko i to što se i na sličan način odnose s traumom najvećih poraza u svojoj prošlosti: „Nesreća je element nacionalnog identiteta u tom dijelu Europe. I Poljaci i Mađari obožavaju mučeništvo. Oboje su duboko zakopani u vlastitu prošlost i u osnovi je smatraju zanimljivijom od budućnosti."

I za doba socijalizma, dok su to ionako bile rijetke zemlje inozemstva kamo se uopće smjelo putovati, Mađari su rado odlazili u Poljsku već i da bi gledali filmove koji su bili zabranjeni u njihovoj domovini, a Poljaci su rado odlazili u Mađarsku i zbog punijih polica trgovina nego što je to bilo u Poljskoj. Ali danas je zapravo ekstremna desnica u obje zemlje ta koja tako demonstrativno iskazuje prijateljstvo dvije zemlje. Tako se huligani obje zemlje zaklinju u svoje „bratstvo po oružju", a neonacistički rock-bendovi pjevaju o tom ratnom savezništvu - rado i u dvojezičnim duetima.

Višegradska skupina je tek „kula u oblacima"

Ali ako se bolje pogleda, Mađarsku i Poljsku ne povezuje baš mnogo toga, ne samo njihovi potpuno različiti jezici. Činjenica da su države Višegradske skupine složne protiv politike EU u pitanju izbjeglica prikriva druge, mnogo dublje razlike između tih zemalja, prije svega kada je riječ o odnosu prema Rusiji. Poljska traži sve oštrije mjere prema Moskvi, Mađarska nema nikakvih problema s Putinom.

„Ta čitava ideja Višegradske skupine se pokazala tek kao kula u oblacima", misli Varga. „Jedino što povezuje te zemlje je netrpeljivost prema izbjeglicama." A svatko tko malo bolje poznaje Orbana, taj zna: za njega je Berlin središte Europe i mnogo mu je važniji od Varšave. „Njemačka je za Orbana od fundamentalnog značaja, ne Poljska. Orban govori ono što Poljaci žele čuti. Ali on će lako prodati Poljsku, ako to služi njegovom interesu."

Kakvu Europu oni uopće mogu ponuditi?

Ovaj kolumnist poljskog lista Gazeta Wyborcza nipošto nije jedini u toj zemlji koji je skeptičan prema ovom „prijateljstvu" Budimpešte i Varšave. Kaczynski jest nacionalistički idealist, ali Orban je tek pragmatičar: to je prije savez sa ograničenim dobom trajanja, nego nešto na čemu bi se moglo graditi zajedničke Europe.

Ali zašto Orban tako jasno iskazuje tu svoju navodnu vjernost Poljskoj? „Orbanu odlično odgovara što se dešava u Poljskoj", misli Varga. „Jer Bruxelles, Berlin i Paris su zaposleni Poljskom i zabravljaju što se događa u Mađarskoj. Mađarska tu ispada skoro kao sasvim normalna zemlja. Što više ludila u Poljskoj, to bolje za Orbana."

I doista je Orbanu u Europskom parlamentu i udrugama političkih stranka dosad uspijevalo svoju stranku zadržati u obitelji europskih pučana, a time ostati i u krugu onih koji odlučuju o Europskoj uniji. Nasuprot tome, PiS Kaczynskog je u istoj frakciji kao i njemački populistički AfD odakle jedva da  može značajnije djelovati.

Piše: Jan Pallokat, ARD studio Varšava
07.04.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh