« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
FORRESTER:

Tehnološka recesija je završena

Ispunjeni su svi uvjeti za rast potrošnje na tehnologiju u 2010. godini

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

recesija

,

tehnološki sektor

,

Forrester

Recesija u tehnološkom sektoru završena je, pokazala je najnovija studija tvrtke za istraživanja Forrester, koja predviđa da će potrošnja na tehnologiju diljem svijeta skočiti za 8,1 posto u 2010., na preko 1.600 milijarde dolara, nakon 8,9-postotnog pada u prošloj godini.

Očekuje se da će zapadna i središnja Europa zabilježiti najsnažniji rast, s ratom potrošnje na tehnologiju za 11,2 posto. Kanada će zabilježiti rast potrošnje od 9,9 posto a azijsko-pacifička regija za 7,8 posto. Slijedi Latinska Amerika s rastom od 7,7 posto.

Rast u SAD-u iznosit će 6,6 posto dok će u istočnoj Europi, Africi i Bliskom Istoku iznositi samo 2,4 posto.

"Pad aktivnosti u tehnološkom sektoru iz 2008. i 2009. neslužbeno je završen", kazao je analitičar Andrew Bartels iz tvrtke Forrester. "Ispunjeni su svi uvjeti za rast potrošnje na tehnologiju u 2010."

"U SAD-u će tehnološki oporavak biti mnogo snažniji od ukupnog gospodarskog oporavka, s rastom potrošnje na tehnologiju po dvostruko višoj stopi od stope rasta BDP-a u ovoj godini".

Softver će zabilježiti rast diljem svijeta u visini 9,7 posto, uglavnom zbog potražnje za novim operativnim sustavom Microsofta Windows 7. Potrošnja na hardver porast će za 8,2 posto, dok će izdaci za telekomunikacijsku opremu biti 7,6 posto viši, predviđa se u istraživanju.

Prodaja IT outsourcing usluga porast će za 7,1 posto dok će prihodi od konzultantskih i integracijskih usluga biti veći 6,8 posto, procjenjuje Forrester. (hina/metro-portal)

13.01.2010. 13:31:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh