« Biznis
objavljeno prije 29 dana i 17 sati
COOL

Tehnološka budućnost na starom mjestu u Hannoveru

Industrijski velesajam u Hannoveru je prolazio kroz teška vremena. Ali i izlagači i politika su shvatili koliko je on važan u tehnologiji budućnosti. Tako je opet po starom, uz partnera Norvešku

Hannover Messe
Hannover Messe (Arhiva)
Više o

sajam

,

Hannover

Stara je tradicija da velesajam u Hannoveru otvore predsjednik njemačke vlade i vlade zemlje koja je partner te godine. Tako je i ove godine u Hannover stigao i kancelar Olaf Scholz i norveški premijer Jonas Gahr Støre, a tom prigodom im se pridružila i predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

Jer industrijski sajam u Hannoveru je još i prije pandemije počeo gubiti na svojoj važnosti. Digitalizacija i virtualni susreti su se činili i jednostavniji i mnogo jeftiniji način održavati kontakte s poslovnim partnerima. No to jednostavno nije točno tako da je opet došlo oko 4.000 izlagača iz šezdesetak zemalja, a među njima su i tehnološki giganti kao što su Microsoft, Google, Amazon Web Service, Dell - da uopće ne spominjemo njemačke tvrtke kao što su SAP, Siemens ili Bosch.

I organizatori velesajma Hannover tvrde kako je to opet postao jedan od najvažnijih sajmova našeg planeta, a značenje Njemačke u industrijskoj proizvodnji je istakao i kancelar Scholz: „Ono od čega će naša zemlja živjeti i u budućnosti je na koncu ono što se vidi na ovom velesajmu: da mi razvijamo nešto novo, da mi neprestance poboljšavamo naše proizvode i da istražujemo tehnologije budućnosti i onda ih i primjenjujemo."

Umjetna inteligencija za bolju produktivnost

Težište ovogodišnjeg velesajma su umjetna inteligencija (AI) i rješenja za energetsku transformaciju. Nema sumnje kako su povoljna energija i nova rješenja osnovne pretpostavke za veću produktivnost i gospodarski rast. A u potrazi za novim rješenjima se sve više traži i pomoć umjetne inteligencije, što se vidi i na ovom sajmu: „Tu su strojevi koji od nas preuzimaju jednostavne poslove tako da se suradnici mogu okrenuti djelatnostima za koje treba viša kvalifikacija", misli socijaldemokratski kancelar.

Direktor velesajma Jochen Köckler također ističe za postaju NDR: „Umjetna inteligencija je ključ za veću konkurentnost i za održivost industrije." Usprkos nedostatku stručnjaka, time se industriji ipak otvara mogućnost rasta i ekspanzije. Tako su i izloženi strojevi koji su nešto između igračke i znanstvene fantastike: AI-asistent preko kojeg se govorom može upravljati industrijskim robotima, strojevi koji sami prepoznaju grešku ili sustavi koji samostalno uviđaju kad im „treba" servis i održavanje.

Vodik je veliki trend

Isto tako kao u staro doba sajma u Hannoveru, tu su i velike tvrtke koje već desetljećima nešto znače u globalnoj industriji, ali tu je i tristotinjak start-up-ova koji tek traže poslovne partnere i guraju se na tržište. Već i po temi ovog velesajma se mnogo toga vrti oko vodika: preko 500 izlagača je samo iz tog područja i po mišljenju direktora velesajma, u tom području je upravo Hannover na vodećem mjestu u svijetu.

U području energetske transformacije je mnogo potencijala i zemlji-partneru, Norveškoj. Iako ona goleme koristi ima od nalazišta fosilnih goriva u moru pred njezinom obalom, ona isto tako ubrzano istražuje alternativne i „čiste" izvore energije. Za početak su tu njezini veliki kapaciteti hidroelektrana, ne na kraju da bi tom energijom proizvele i „zeleni vodik" koji se sve više traži.

Velesajam u Hannoveru je mjesto i gdje ljudi iz industrije političarima mogu reći svoje nevolje. A to su stari problemi: najprije su tu cijene energenata u Njemačkoj, a onda je tu i birokracija na koju se troši previše vremena. Kad je riječ o energentima, njihova cijena se nešto stabilizirala, ali taj trošak je još uvijek prevelik za sektore u kojima se troši osobito mnogo energije, upozorava predsjednik Udruge sektora elektro i digitalne industrije, Gunther Kegel.

Eurokracija se treba smanjiti

A kad je riječ o birokraciji, tu se slaže i kancelar: „U modernu politiku ponude pripada naravno i da budemo brži i jednostavniji. Uklanjanje birokracije ne košta ništa, a donosi mnogo." No isto tako je to bila prilika i prozvati gošću iz Europske komisije: „To je također točno kako najveći dio birokratskih propisa potječu iz Bruxellesa", kaže kancelar. Berlin s EU-om već radi na tome da smanji broj izvještaja koje tvrtke moraju pisati po nalogu EU-a za najmanje četvrtinu.

To je priznala i Ursula von der Leyen: samo ako u Europi procesi budu jednostavniji, brži i povoljniji, gospodarsko područje Europe će moći izdržati sve oštriju konkurenciju iz svijeta: „Središnje je u tome da olakšamo život poduzećima i da smanjimo birokraciju", kaže predsjednica EK-a. Samo tako će se brže moći napredovati i u novim tehnologijama i u korištenju obnovljivih izvora energije kao što je energija vjetra.

Industrijski sajam u Hannoveru je za posjetitelje otvoren ovog ponedjeljka i bit će otvoren do petka 26. travnja.

23.04.2024. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh