« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VRHUNSKA DIPLOMACIJA

Teheran i dalje nudi sporazum, Washington proširio sankcije

Meta sankcija su jedan general Revolucionarne garde i četiri tvrtke navodno umiješane u proizvodnju i širenje oružja za masovno uništenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

IAEA

,

iranski nuklearni program

,

Revolucionarna garda

,

Iran sankcije

,

Rostam Qasemi

Iran vjeruje je razmjena za nuklearno gorivo sa zapadom još uvijek moguća, objavila je iranska državna televizija u srijedu, dan nakon što je SAD upozorio na skoro donošenje novih sankcija zbog nuklearnog spora.

"Sporazum je još uvijek na stolu", rekao je Ali Akbar Salehi, čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju, za iransku postaju Press TV koja emitira na engleskom jeziku.

On je međutim ponovio iranski zahtjev za istovremenu razmjenu goriva na iranskom teritoriju, što vjerojatno nije prihvatljivo zapadnim silama koje žele da Teheran većinu svog nisko obogaćenog urana pošalje u inozemstvo prije no što će zauzvrat dobiti gorivo za njegov reaktor za medicinska istraživanja.

Salehi je rekao da bi iranski uran mogao biti "zapečaćen" i pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Iranu dok ne dobije gorivo za reaktor.

Revolucionarna garda, građevina i oružja za masovno uništenje

Sjedinjene Države uvele su u srijedu nove sankcije za nekoliko podružnica iranske Revolucionarne garde (IRGC), čija su meta jedan general i četiri tvrtke navodno umiješane u proizvodnju i širenje oružja za masovno uništenje.

"IRCG učvršćuje nadzor nad velikim dijelovima iranskog gospodarstva, uklanjajući obične iranske poslovne ljude u korist odabrane skupine 'insidera', koji se kriju iza tvrtki kao što je Khatam al-Anbiya i njezine podružnice, kako bi održali vitalno važne veze s vanjskim svijetom", Stuart Levey državni podtajnik za terorizam i financijski obavještajni rad

Američko ministarstvo financija priopćilo je u srijedu da će zamrznuti imovinu u SAD-u koja je u nadležnosti generala Revolucionarne garde Rostama Qasemija i četiriju podružnica građevinskog poduzeća kojim on upravlja.

Riječ je o građevinskoj tvrtki Khatam al-Anbiya, povezanoj s inženjerijskim postrojbama Revolucionarne garde, koja izgradnjom cesta, tunela, mostova, brana i naftovoda, pridonosi osiguranju prihoda za IRCG.

Khatam al-Anbiya je pod američkim sankcijama od 2007. godine. Četiri tvrtke na koje su proširene američke sankcije su građevinski i geološki instituti u vlasništvu ili pod nadzorom Khatam al-Anbiye, uključeni u niz rudarskih i inženjerijskih projekata. Riječ je o institutima Fater, Imensazen, Makin i Rahab.

Sankcije SAD-a proširene su na te tvrtke jer se njihovom zaradom financira cijeli spektar ilegalnih aktivnosti Revolucionarne garde, uključujući širenje oružja za masovno uništenje i potporu terorizmu, istaknulo je ministarstvo financija. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 19:55:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh