« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PROBLEMI NA POMOLU

Parlament Republike Srpske usvojio zakon o referendumu

Bošnjački zastupnici bojkotirali su raspravu, a najavili su i kako će blokirati stupanje na snagu tog zakona jer smatraju da je neustavan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

referendum

,

Republika Srpska

,

BiH

Parlament Republike Srpske usvojio je u srijedu zakon o referendumu što ga je predložila vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Zakon o referendumu u parlamentarnu je proceduru upućen po hitnom postupku a tijekom glasovanja podržali su ga zastupnici vladajuće Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njezinih koalicijskih partnera.

Bošnjački zastupnici bojkotirali su raspravu s obrazloženjem kako je provedba referenduma kako je zamišljaju vlasti Republike Srpske neustavna i protivna Daytonskom sporazumu.

Oni su najavili kako će blokirati stupanje na snagu toga zakona tako što će u Vijeću naroda RS uložiti zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Zakonom nije definirano određeno pitanje koje bi bilo postavljeno na referendumu a o tome bi se entitetski parlament naknadno očitovao.

Prema zakonu, referendum je moguće organizirati ukoliko to zatraže predsjednik ili vlada RS odnosno najmanje trideset zastupnika u Narodnoj skupštini.

Referendum bi također mogao biti zatražen i na temelju zahtjeva kojega potpišu najmanje tri tisuće građana, a konačnu odluku opet donosi entitetski parlament. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 20:17:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh