« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POPUŠILI

TDR očekuje pad prodaje od pet do osam posto

POGLEDAJTE VIDEO - Predsjednik TDR-a Davor Tomašković kaže kako su se zbog zabrane pušenja i krize dogodile bitne promjene u duhanskoj industriji

(Sandra Šimunović/Cropix/Infopunkt)
Više o

pušenje

,

cigarete

,

TDR

,

Davor Tomašković

,

Tvornica duhana Rovinj

Pušači su od travnja popušili svoje u zatvorenim javnim prostorima, za dva tjedna na snagu istječe moratorij na zabranu pušenja. Što to znači za Tvornicu duhana Rovinj, regionalnog lidera u proizvodnji cigareta?

''Zbog promjene trošarinske regulative, zabrane pušenja, ekonomske krize i postroženih uvjeta oglašavanja duhanskih proizvoda dogodile su se bitne promjene u duhanskoj industriji", izjavio je predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković na današnjoj konferenciji za novinare o poslovanju tvrtke u prošloj godini.

Posljedice promjena je povećana ilegalna trgovina i kupnja jeftinijih cigareta preko granice. Time je plan punjenja državnog proračuna propao jer su, upravo suprotno, smanjeni proračunski prihodi od prodaje duhanskih proizvoda. Također, građani su masovno počeli kupovati jeftinije cigarete i rezani duhan. „Prodaja cigareta York, najeftinijeg TDR-ovog branda povećana je sa 2 na 10 posto a udjel prodaje rezanog duhana za motanje porastao je sa 1,5 na 5 posto, što je ogroman skok", prepričava Tomašković.

Oko 80 milijuna kutija cigareta, vrijednih oko milijardu kuna, unese se neprijavljeno u Hrvatsku godišnje, manjim dijelom krijumčarenjem, a većim dijelom kupnjom preko granice. Time proračun godišnje izgubi 450 do 500 milijuna kuna. Prošlih godina vrijednost crnog tržišta iznosila je oko 10 posto ukupne potrošnje Hrvatske a sad je na od 15 do 20 posto.

Zato su prihodi trgovine u prošlog godini pali za oko 20 posto, a ukupno duhansko tržište palo je za 8 posto.

U TDR-u očekuju da će se pad tržišta u 2010. nastaviti, ali da će biti manji nego lani, ali su prognoze o padu od 5 do 8 posto ovise isključivo o poreznoj regulativi.

''Pad od osam posto je dramatičan'', upozorio je Tomašković koji smatra da će zabrana pušenja najviše pogoditi ugostitelje a najmanje proizvođače. Ipak, u TDR-u se boje problema koji bi ih mogli snaći na jesen kad nastupe hladniji dani. (Infopunkt/metro-portal)

24.03.2010. 16:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh