« Film
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
FRANCUSKI OSCAR

Tarantinu počasni Cesar - filmu inspiriranom tragedijom hrvatskih radnika 11 nominacija

Najviše nominacija, čak njih 11 ima alžirski film "O bogovima i ljudima" koji govori o ubojstvu 12 hrvatskih radnika Hidroelektre u Alžiru

Počasnog Cesara zaradio je Quentin Tarantino kao
Više o

nagrada Cesar

,

Jodie Foster

,

Quentin Tarantino

,

Roman Polanski

,

Xavier Beauvois

,

alžirski film

,

alžirska tragedija

Tragedija hrvatskih radnika u Alžiru 1993. inspiracija je filma koji je zaradio najviše nominacija za francuskog Oscara, nagradu Cesar. Riječ je o filmu redatelja Xaviera Beauvoisa "O bogovima i ljudima" koji u podlozi svoje priče ima ubojstvo dvanaestorice radnika hrvatske Hidroelektre 1993. godine u planinskom dijelu Alžira.

Najveći konkurent nominiranom filmu je The Ghost Writer Romana Polanskig koji ima osam nomninacija. Društvena mreža Davida Finchera koja je trijumfirala na nagradi Zlatni globus (Golden Globe) ovoga tjedna natjecat će se za najbolji strani film zajedno s filmovima Početak, Illegal, Bright Star, kanadskim Heartbeats (Izmišljene ljubavi) i argentinskim The Secret in their Eyes.

Eric Elmosnino glavni je pretendent na nagradu za najboljeg glumca izvedbom u filmu Gainsborurgh u kojem glumi Sergea Gainsboaurga, slavnog francuskog pjevača. Od glumica, najizglednija je pobjednica Kristin Scott Thomas. 

Žiri kojim predsjedava glumica Jodie Foster, dodijelit će 25. veljače američkom redatelju Quentinu Tarantinu počasnog Cesara.

Organizatori su objavili da će Tarantino, redatelj "Pulp Fictiona", "Kill Billa" i "Nemilosrdnih gadova", počasnog Cesara dobiti kao "veliki međunarodni umjetnik".

22.01.2011. 09:58:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh