Tamna čokolada nije puno zdravija?
Primarni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svome sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade
![Hmmm :) Hmmm :)](http://metro-portal.hr/img/repository/2010/01/medium/tamna_cokolada_dreamstime.jpg)
Tamna čokolada češće se smatra zdravijom od mliječne čokolade, no zaprav je razlika između njih neznatna, navode stručnjaci.
Primarni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svome sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protuupalno djelovanje na organizam.
- No da biste ih unijeli, ne morate jesti crnu čokoladu, pišu stručnjaci u njemačkom magazinu posvećenom zdravlju, Neue Apotheken-Illustrierte. Održavanjem uravnotežene prehrane, s unosom voća i povrća, unijet ćete dovoljno i polifenola.
I crna i mliječna čokolada pune su kalorija
U crnoj čokoladi nešto je manje kalorija od onih u mliječnoj, a sadrži i manje šećera, no često ima više masnoće.
Tako da zapravo nema velike razlike između crne i mliječne čokolade što se tiče vašeg zdravlja.
Povremeno, umjerena konzumacija čokolade je dobra, stručnjaci kažu, no ne i ako je jedete previše i prečesto.
Kako ne biste pretjerano uživali u konzumaciji čokolade, preporučuju da kod kuće ne držite velike zalihe čokolade - bolje je imati manje, zasebno pakirane, iako to znači da ćete stvarati više plastičnog otpada.
Ako vas ovo ne spriječi od prejedanja, možete odvojiti manje porcije čokolade i pohraniti je u zamrzivaču. Kada je izvadite, pustite da vam se manji komadi tope u ustima, što je puno zdravije nego jesti čitave retke odjednom.
Novi komentar