« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
HILLARY CLINTON:

Talibansko napredovanje prijeti Pakistanu

Pakistanci trebaju progovoriti protiv politike koja prepušta sve više teritorija pobunjenicima.

(Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Pakistan

,

prijetnja

,

talibani

,

Swat

Američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je u srijedu da je talibansko napredovanje "egzistecijalna prijetnja" Pakistanu te je pozvala Pakistance da se usprotive vladinoj popustljivoj politici prema njima.

Pakistanci "trebaju snažno progovoriti protiv politike koja prepušta sve više teritorija pobunjenicima", rekla je Clinton u svjedočenju pred odborom za vanjsku politiku predstavničkog doma američkog Kongresa.

Upozorila je na "ozbiljnost egzistencijalne prijetnje pakistanskoj državi zbog nastavka napredovanja talibana, koji su od Islamabada udaljeni samo nekoliko sati".

Nakon prošlotjedna potpisivanja primirja s talibanima u pakistanskoj dolini Swatu, po kojem je vlada pokrajine Malakana na granici s Afganistanom pristala na uvođenje islamskog, šerijatskog prava u zamjenu za prekid dvogodišnjih sukoba u kojima su ubijene stotine ljudi i oko pola milijuna prognano, talibani su zadnjih dana počeli postavljati nadzorne točke i na prometnicama u okrugu Buneru, južno od Swata. To svjedoči da žele proširiti svoju vlast u regiji.

Okrug Buner udaljen je samo 160 km od Islamabada i američki dužnosnici izrazili su zabrinutost zbog "domino efekta" i opasnosti da vlast u Pakistanu, nuklearnoj sili, padne u ruke militantnih islamista.

Kongresnik Howard Berman je tijekom svjedočenja državne tajnice Clinton rekao da je odbor zabrinut zbog zamaha islamskih ekstremista u Pakistanu. Naglasio je kako SAD ne može dopustiti ekstremistima da preuzmu Pakistan i nekažnjeno djeluju u pograničnom području s Afganistanom. (hina/metro-portal)

22.04.2009. 23:08:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh