« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Kinezi zabrinuti zbog sakakija

Japanski premijer darovao je biljku svetištu Yasukuni

Više o

Yasukuni

,

biljka sakaki

,

Kina Japan

Kina je u četvrtak prenijela duboku zabrinutost i nezadovoljstvo nakon što je japanski premijer Taro Aso uputio dar svetištu Yasukuni koje odaje počast zločincima iz Drugog svjetskog rata.

"Kina je diplomatskim putem obavijestila Japan o svojoj dubokoj zabrinutosti i nezadovoljstvu", kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu u priopćenju.

Aso, koji svetište nije posjetio od dolaska na vlast u rujnu, poslao je biljku zvanu "sakaki", koja se tradicionalno polaže na mjesta šintoističkog kulta u Japanu, na dan kad je počeo godišnji festival proljeća u Yasukuniju.

Svetište je poznato po činjenici da su imena 14 ratnih zločinaca koje su saveznici osudili na kraju Drugog svjetskog rata 1978. godine potajno dodana imenima poginulih japanskih vojnika.

Odnose Kine, Južne Koreje i Japana između 2001. i 2006. godine narušilo je ponašanje tadašnjeg japanskog premijera Junichira Koizumija koji je obilazio Yasukuni jer su japanski susjedi u posjetima hramu vidjeli slavljenje japanskog militarizma čije su žrtve bili. (hina/metro-portal)

23.04.2009. 09:24:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh