« Život
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
ZANIMLJIVO

Talent ipak možemo naslijediti od roditelja?

Kreativnost je teško objasniti, a posebice kada treba odrediti koliko je za nju odgovorna okolina, a koliko roditelji, a prema novoj studiji 30 posto nadarenosti za skladanje glazbe diktiraju geni

Ako znaju roditelji, znate i vi ... barem djelomično
Ako znaju roditelji, znate i vi ... barem djelomično (Arhiva)
Više o

genetika

,

geni

,

talent

,

komponiranje

Vijest je dobra za ljude kojima su roditelji glazbeno nadareni, a pritom nije poražavajuća za ostale jer studija pokazuje da je pojedinac sam odgovoran za 70 posto svog talenta za komponiranje.

Studija je izolirala gene odgovorne za glazbene vještine i otkrila biološki put koji nekim ljudima omogućuje da glazbu pišu kao svoj drugi jezik, dok većina ostalih jedva može otpjevušiti neku melodiju. Autori ipak upozoravaju da su dometi istraživanja ograničeni jer je obuhvatilo samo 300 osoba u Finskoj koje su same istaknule da imaju skladateljske vještine.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Helsinkiju bili su potaknuti upitnikom koji je pokazao da su mladi naraštaji glazbeno školovanih pojedinaca u Finskoj više od starijih kolega sposobni komponirati ili improvizirati glazbu umjesto da je samo sviraju.  U pokušaju da ustanove zašto je to tako, analizirali su genome 300 glazbeno obrazovanih pojedinaca.  Polovica tih ispitanika tvrdila je da je sposobna komponirati, stoji u izvješću objavljenom na PlosOne.

Znanstvenici su otkrili da su geni kromosoma 4 povezani sa sposobnošću skladanja glazbe, a pronađeni su u području u kojem su i drugi geni povezani s glazbenim sposobnostima, uključujući gen SNCA koji se aktivira kada ljudi slušaju ili izvode glazbu.

Komponiranje glazbe autori studije povezali su s moždanim putem LTD (dugotrajna depresija, long-term depression), a koji je povezan s učenjem i pamćenjem i nema veze s depresijom unatoč svom imenu.

LTD se događa u malom mozgu, u području za koje se ranije pokazalo da se 'upali' kada netko improvizira ili se koristi radnom memorijom za ritam. "Dobiveni rezultati pokazuju da molekularni moždani putevi povezani s pamćenjem i učenjem preko LTD-a utječu na glazbeno kreativno ponašanje", kaže studija. Autori ponavljaju da je studija ograničena, ali je otvorila novo biološko područje za istraživanje kreativnosti.

04.03.2016. 11:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh