« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
BLAGDAN

Tajna veza Gospe i Hrvata

Hrvati svakog 15. kolovoza preplave marijanska svetišta širom zemlje, pa nije loše znati što to toliko veže Hrvate i Kristovu majku Mariju

Gospu Hrvati naročito štuju
Gospu Hrvati naročito štuju (Shutterstock)
Više o

blagdan

,

Velika Gospa

,

marijanska svetišta

Blagdan Velike Gospe jedan je od najvažnijih blagdana za Hrvate, koji na današnji dan redovito pohode marijanska svetišta širom Hrvatske - koja je zapravo veza Gospe i Hrvata?

Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950.

Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija, stara kao i samo kršćanstvo. Dan hodočašća u mnogim dijelovima svijeta

Na blagdan Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta, a svetkovina se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Nebeska 'kraljica Hrvata'

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, a u teškim vremenima i nevoljama narod ju je molili za pomoć. Pouzdavajući se u njezin nebeski zagovor častili su je iz zahvalnosti kao 'kraljicu Hrvata'. Kroz povijest zazivali su je i 'fidelissima advocata Croatiae' (najvjernija zagovornica Hrvata).

Kasnije raseljeni po cijelom svijetu Hrvati su zadržali čašćenje Majke Božje pa danas ako na primjer nekome u Chicagu spomenete riječ 'Hrvati', prvo što će vam odgovoriti bit će 'Velika Gospa'. Ona je Hrvatima ono što je Ircima Sv. Patrick ili Talijanima Kolumbov dan.

U Hrvatskoj je mnogo marijanskih svetišta, a među najpoznatija spadaju među inima ona u Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, Trsatu i Voćinu.

Vjernici Veliku Gospu najprije prepoznaju u poniznoj službenici koja je prihvatila Božji izazov i svoj je život uskladila s Božjom riječju: 'Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!'

Za kraj - sretan vam blagdan Velike Gospe.

15.08.2016. 08:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh