« Kultura
objavljeno prije 6 godina
OSVRT

Tajanstvena lica žena na slikama Lukše Obradovića

Ciklus s motivima žena vrlo je opsežan u Obradovićevom djelu, riječ je ponajprije o poznatim ali i imaginarnim ženskim likovima, koje je slikar vješto i nadahnuto uklopio u svoju priču o Dubrovniku

Lukša Obradović i ženska lica
Lukša Obradović i ženska lica (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Lukša Obradović

Lukša Obradović, dubrovački slikar u posljednje je vrijeme izazvao osobitu pozornost svojim opusom, posebice nakon izložbe u Sponzi, kada se predstavio s nizom slika u tehnici ulja i akrila na platnu s raznolikim motivima i simbolima Grada ali i nizom portreta žena.

Ciklus s motivima žena vrlo je opsežan u Obradovićevom djelu, riječ je ponajprije o poznatim ali i imaginarnim ženskim likovima, koje je slikar vješto i nadahnuto uklopio u svoju priču o Dubrovniku, dajući im često nedvosmisleno i simboličko značenje, koje očitavamo na njihovim licima, u raznovrsnim emotivnim reakcijama i stanjima.

Njegovi likovi žena su ozbiljni, ponekad i zli, tajanstveni i ne odviše prijateljski nastrojeni, one su nositelji loših vijesti, vjesnici nepogoda, njihove pogledi ne nose ljubav, naviješćuju tugu.

Ipak, Obradović je konstruirajući niz lica, izgradio i dostajanstvenost likova, one s mukom i teškoćama nose svoju sudbinu, šireći njezin mračni utjecaj.

U toj galeriji možemo zapaziti i prave ljepotice ali i likove koje je groza posve preuzela ( vjerujatno je tada slikar razmišljao o ponekom kazališnom komadu ), likove koje susrećemo svaki dan ali i lica koja se rijetko mogu vidjeti.

No, čini mi se da je temeljna karakteristika njihova tajanstvenost, to su žene koje nešto prikrivaju, skrivaju i stoga je njihovo tajanstvo tako očito i tako teško, njihove su emocije često lažno intonirane.

Mi pamtimo samo zagasiti sjaj njihovih tamnih očiju, muklu tišinu koja je bešćutno obavilo njihovo uzdrhtalo i napeto tijelo u nemoći i muci ali i upite koji se tako jasno uočavaju, dilemu koja razara.

Obradović je sjajno realizirao niz takvih tajanstvenih ženskih likova, vješto ih slažući, jedna iza druge, poput listova, stvarajući atlas tajanstvenog.

Lukša Obradović je svoj atlas tajanstvenih žena protkao svojom prepoznatljivom kolorističkom paletom, odmjereno i pažljivo.

Ciklus ženskih likova s karakterističnim slikarskim rukopisom Lukše Obradovića vrlo je nadahnuto izveden, profesionalno i vješto.

Piše: Miroslav Pelikan
27.04.2018. 10:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Lukša Luky Obradović
    23.06.2018. 15:16
    hvala lijepo na iscrpnom osvrtu
  2. avatar
    Lukša Luky Obradović
    23.06.2018. 15:17
    Miroslav Pelikan hvala lijepo na iscrpnom osvrtu .
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh