« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
RJEŠAVANJE OTVORENIH PITANJA

Tadić stigao u službeni posjet Hrvatskoj

Srbijanski predsjednik stigao je u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj gdje će s domaćinom, hrvatskim predsjednikom razgovarati o daljnjoj normalizaciji međudržavnih odnosa

Tadić u društvu Josipovića
Tadić u društvu Josipovića (Cropix)
Više o

Boris Tadić

,

Hrvatska

,

Ivo Josipović

,

službeni posjet

Josipović će dobrodošlicu Tadiću zaželiti u Uredu Predsjednika na Pantovčaku gdje je šefu srbijanske države priređen državnički doček. Dvojica predsjednika, koja su se ove godine više puta sastala, otputit će se na razgovare u četiri oka, a kasnije će im se priključiti državna izaslanstva na razgovorima kojima je cilj poboljšati prošlošću opterećene hrvatsko-srbijanske odnose.

Rješavanje sudbine nestalih u Domovinskom ratu, sporna granica na Dunavu, povratak izbjeglica i kulturnog blaga te zaštita manjina neka su od otvorenih pitanja između Zagreba i Beograda, nastala krvavim raspadom bivše države.

Dvojica predsjednika osudila su na prijašnjim susretima ratne zločine na svim stranama i izrazili žaljenje zbog nevinih žrtava te su slali miroljubive poruke o potrebi obnove povjerenja u kojoj bi dvije vlade otvorena pitanja lakše i brže rješavala. Službeni Tadićev posjet drugi je njegov dolazak u Hrvatsku u mjesec dana, nakon što je početkom studenog zajedno s Josipovićem posjetio Vukovar i Paulin Dvor kod Osijeka.

Tadić je izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava i uputio ispriku zbog zločina na Ovčari gdje su 20. studenog 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba ubili 200 civila i vojnika, većinom ranjenika, prisilno odvedenih iz vukovarske bolnice.

"Ovdje sam danas da se poklonim žrtvama i namjera mi je odati im počast. Ovdje sam da, poklanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječ isprike, da iskažem žaljenje i stvorim mogućnost da Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu povijesti", rekao je tada srbijanski predsjednik.

U Paulin Dvoru, gdje su pripadnici Hrvatske vojske ubili 18 civila srpske nacionalnosti i jednog mađarske, Josipović je istaknuo da zločini ne zastarijevaju i da će Hrvatska progoniti svaki zločin bez obzira tko ga je počinio. Dvojica predsjednika prvi su se put sastala u Opatiji u ožujku, a Josipović je u srpnju službeno posjetio Beograd i u Subotici se tada susreo se s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine koja živi u Vojvodini. (hina/metro-portal)


 

24.11.2010. 11:56:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh