« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NIPOŠTO

Tadić: Srbija podupire europske integracije, ali se ne odriče Kosova

Boris Tadić posjetio je Republiku Srpsku i ponovno naglasio kako Srbija neće odustati od svojih prava na Kosovu

Boris Tadić Kosovo
Boris Tadić Kosovo (Getty Images)
Više o

Milorad Dodik

,

Boris Tadić

,

Republika Srpska

,

Srbija Kosovo

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u utorak u Banja Luci kako će njegova zemlja i dalje podupirati integriranje okolnih zemalja u Europsku uniju, no pritom će tražiti da sve susjedne zemlje poštuju stajalište Beograda o statusu Kosova.

Nakon sjednice vijeća za suradnju Srbije i Republike Srpske Tadić je na konferenciji za novinare izjavio kako srbijanske vlasti podupiru opstanak i održanju Bosne i Hercegovine utemeljene na daytonskom sporazumu. Po njegovim riječima, reforme u toj zemlji pritom su moguće i prihvatljive ako su rezultat dogovora triju naroda i dvaju entiteta.

Podupirući integriret BiH, kazao je Tadić, Srbija istodobno očekuje poštivanje svojih stajališta o Kosovu.

"Srbija će podupirati što bržu integraciju svake države u EU, ali nipošto neće odustati od svojih legitimnih prava na Kosovu", kazao je Tadić.

Vijeće za suradnju Srbije i RS-a uspostavljeno je kao tijelo koje koordinira posebne odnose na koje taj bosanskohercegovački entitet i Srbija imaju pravo na temelju daytonskog sporazuma.

Objašnjavajući o čemu su on i drugi srbijanski dužnosnici danas razgovarali s predstavnicima vlasti RS-a, Tadić je kazao kako je uglavnom bilo riječi o gospodarskim i infrastrukturnim projektima, poput gradnje elektrana i autocesta.

Predsjednik vlade RS-a Milorad Dodik ocijenio je kako RS i Srbija vrlo dobro surađuju, a rezultat toga su i srbijanska ulaganja u BiH koja su od 1994. dosegnula oko 850 milijuna eura, pri čemu je najveći dio uložen u Republiku Srbiju. (hina/metro-portal)

08.06.2010. 19:26:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh