« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca

Tadić ide u lov na Karadžića i Mladića

Srbija potpisala SSP koji će početi s primjenom tek kada Beograd ostvari punu suradnju s Haagom

Na zahtjev Nizozemske i Belgije, ratifikacija SSP-a ne može početi sve dok su ratni zločinci Karadžić i Mladić u bijegu
Na zahtjev Nizozemske i Belgije, ratifikacija SSP-a ne može početi sve dok su ratni zločinci Karadžić i Mladić u bijegu (reuters)
Više o

Srbija

,

Boris Tadić

,

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

,

Božidar Đelić

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije i potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić potpisali su jučer u Luxembourgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji će početi s primjenom kada Beograd uspostavi punu suradnju s Haškim sudom.

Potpisivanju je prisustvovao i srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je izjavio da će Srbija do kraja ove godine nastojati dobiti status kandidata za članstvo u Uniji. - Možda to u ovom trenutku izgleda nemoguće, ali prije nekoliko dana nemogućim je izgledalo i ovo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - rekao je Tadić. Uz SSP, potpisan je i privremeni sporazum, kao prateći dokument, koji obuhvaća najvažnije dijelove SSP-a, ali će njegova puna primjena ovisiti o odluci Vijeća EU-a da Srbija u potpunosti surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Koštunica: SSP ćemo odmah poništitiVojislav Koštunica poručio je Tadiću da svojim potpisom na Solaninu sporazumu sramoti sebe te da će Sporazum nova vlada i skupština odmah poništiti. 

Privremeni sporazum uvijek se potpisuje uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kako bi se njegove najvažnije, trgovinske odredbe, mogle odmah provoditi ne čekajući njegovu ratifikaciju u parlamentima zemalja članica EU. Na zahtjev Nizozemske i Belgije, primjena privremenog sporazuma odgađa se dok Srbija ne postigne punu suradnju s Haškim sudom. Također, ratifikacija SSP-a ne može početi dok Vijeće EU ne ocijeni da postoji puna suradnja.   (HINA)

30.04.2008. 01:35:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh