« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci

Swoboda zamjera RH zbog ZERP-a i Haaga

Izvjestitelj  Swoboda je najavio da bi nova rezolucija o Hrvatskoj mogla biti izglasana u travnju ili ožujku
Izvjestitelj Swoboda je najavio da bi nova rezolucija o Hrvatskoj mogla biti izglasana u travnju ili ožujku (Ranko Šuvar/CROPIX)

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda u svom novom izvješću, koje će danas predstaviti članovima  Vanjskopolitičkog odbora, pohvaljuje dosad postignut napredak Hrvatske i poziva Zagreb na dodatne napore u političkim, upravnim i gospodarskim reformama te u rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima.

U izvješću  se ipak izražava ‘žaljenje što je hrvatska Vlada odlučila jednostrano uvesti ZERP u Jadranu, odustajući od dogovora postignutog 2004. s talijanskim i slovenskim vlastima, te se podsjeća Hrvatsku da bi, ako se ne pronađe zajedničko, dogovorno rješenje, to moglo imati ozbiljne posljedice na brzinu pristupnih pregovora’. Što se tiče Haškoga suda, kaže se da je EU ‘svjesna negativnog učinka koji su presude ICTY-a za ratne zločine u Vukovaru imale na percepciju hrvatske javnosti o radu ICTY-a’, ali se traži od hrvatske Vlade ‘da poduzme korake kako bi se popravila javna potpora za ulogu ICTY-a u rješavanju zločina. 

Čestitke hrvatskoj vlastiU Swobodinom nacrtu izvješća ‘čestita se hrvatskim vlastima na dosad postignutim rezultatima, posebice u pogledu broja otvorenih poglavlja’. Izražava se zadovoljstvo ‘što je puno hrvatskih zakona usklađeno sa standardima EU, ali se podsjeća vlasti da je sada ključno ‘razviti administrativne kapacitete kako bi se primijenili novi zakoni’.

Piše: HINA
29.01.2008. 01:39:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh