« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
EUROPSKI BIROKRATI

Swoboda i Pack nadaju se pravednoj istrazi protiv HDZ-a

"Od pravosuđa očekujem da djeluje i da preispita sve one osobe koje su se ogriješile, rekao izvjestitelj u Europskom parlamentu za Hrvatsku

Fotografija vijesti
Više o

Doris Pack

,

Hannes Swoboda

,

Europski parlament

Izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannes Swoboda smatra kako se istraga protiv HDZ-a ne bi smjela zloupotrebljavati u predizbornoj kampanji, a zastupnica Doris Pack vjeruje da se ni druge strane ne bi ponašale puno drukčije od HDZ-a, prenosi Hina.

Swoboda je naglasio kako je osobno uvijek bio protiv preuranjene presude, te da sudovi, državno tužiteljstvo i sva pravosudna tijela moraju djelovati otvoreno i slobodno. Sudovi moraju djelovati bez pritiska s bilo koje strane, drži Swoboda.

Budući da su uskoro parlamentarni izbori u Hrvatskoj, Swoboda kaže kako se "nikada ne zna kako će građani Hrvatske odgovoriti i odlučiti na izborima" te "hoće li i na koji način najnovija zbivanja uzeti u obzir pri svojoj odluci kome će dati glas na izborima".

Istragom se ne smiju služiti ni vlada ni oporba, a pravosudna se tijela moraju ponašati kao i u svakom drugom slučaju i kao da se uskoro ne održavaju izbori, poručio je Swoboda.

"Od pravosuđa očekujem da djeluje i da preispita sve one osobe koje su se ogriješile, rekao je.

"Jedno je odluka sudova, a drugo odluka birača. Jedno je pravosudna, a drugo politička odluka", upozorava Swoboda koji je dodao kako "drži hrvatske birače dovoljno zrelima da izvuku svoje zaključke iz istraga odnosno presuda".

Njemačka konzervativna zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack smatra da činjenica da se jedna stranka nalazi pred sudom zbog financiranja stranke, nije ništa novo u svim demokratskim državama. U Njemačkoj se to dogodilo većini političkih stranaka, tvrdi Pack. Ona je izrazila uvjerenje da "aktualni slučaj s HDZ-om nije jedini".

Iz Europske komisije kažu da ne komentiraju pojedinačne slučajeve, ali da je u pristupnim pregovorima s Hrvatskom Komisija dala posebnu važnost reformama na području pravosuđa i borbe protiv korupcije, navodi Deutsche Welle. 

28.10.2011. 07:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh