« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
G20

Svjetski poredak u kriznom modusu

U Bonnu se sastaju ministri vanjskih poslova zemalja članica grupe G20. Njemačka, kao predsjedavajuća zemlja, ima ambiciozan dnevni red. Angela Merkel je pod pritiskom između ostalog i zbog izbora u rujnu

Što će reći Trumpovi ljudi
Što će reći Trumpovi ljudi (Arhiva)
Više o

Njemačka

,

summit G20

Svijetom se šire nesigurnost i nemir. Ne samo otkako je Donald Trump stupio na predsjedničku dužnost. Dobro je što postoje forumi na kojim države i njezini vodeći političari na neformalnim susretima mogu razmjenjivati mišljenja. Kada kažemo neformalnim, onda mislimo na to da se na takvim sastancima ne donose obavezujuće odluke.

G20 je jedan takav forum. Njemačka je od 1. prosinca na čelu ove skupine i taj forum preko serije ministarskih konferencija vodi do sastanka na vrhu koji će u srpnju biti održan u Hamburgu. Sastancima ministara vanjskih poslova zemalja članica G20 koji se održavaju u četvrtak i petak u Bonnu taj se proces nastavlja.

Afrika je u fokusu sastanka

Njemačka je na dnevni rad stavila veliki broj tema. Pored klasičnih, kao što su slobodna trgovina, reguliranje financijskog tržišta i zaštita klime, tu su i borba protiv epidemije u svijetu i sveukupna zdravstvena zaštita. Na dnevnom redu su i velike teme kao što su terorizam, migracije i izbjeglice i s tim u vezi više pomoći za Afriku. Njemačka želi pridobiti G20 za plan u kojem se želi pojačati borba u kojoj se uzroci bijega žele savladati na licu mjesta, dakle u zemljama iz kojih izbjeglice dolaze.

Claudia Schmucker iz njemačkog društva za vanjsku politiku (DGAP) kaže da međusobno upoznavanje i neformalne razmjene mišljenja i informacija čine glavne vrijednosti G20: „ To je posebno važno kada se radi o prvim kontaktima s novim američkim predsjednikom i njegovim stavom o važnim temama G20. Trump sve ove teme promatra kritički: slobodnu trgovinu kao i borbu protiv protekcionizma. Trump je također i protiv multilateralnih sporazuma i međunarodnih organizacija".Ekonomist i glavni njemački pregovarač na samitima G7 i G20, Lars-Hendrik Röller, na konferenciji posvećenoj Africi, koja će polovinom srpnja biti održana u Berlinu, predstaviti inicijativu koja je „ponuda izrađena zajedno s međunarodnim institucijama i ministrima financija i razvoja zemalja članica G20 kojom se žele unaprijediti privatne investicije, posebno kada je riječ o infrastrukturi".

Možda je Lars-Hendrik Roller zbog toga nasuprot UN-u istaknuo multilateralni angažman Njemačke: „Ne postoji nedostatak globalnih problema. Globalnim problemima su potrebna globalna rješenja. I G20 treba pomoći. Multilaterizam i suradnja u područjima, kao što je trgovina, bit će prioritet njemačke vlade", kaže Roller.

I predizborna kampanja igra važnu ulogu

Schmucker navodi kako svjetska privreda trenutno nije u dobrom stanju. „Imamo novog američkog predsjednika pri čemu ne znamo kako se treba odnositi sa SAD-om kao partnerom. Osim toga, samit G20 imamo relativno rano, u srpnju, jer u Njemačkoj predstoje izbori. Sve ovo će otežati donošenje značajnih odluka", smatra Schmucker u razgovoru za DW.

Nije slučajno što Njemačka u izbornoj godini obavlja predsjedavajuću dužnost. Heribert Dieter iz berlinske Zaklade za znanost i politiku (SWP) to promatra kritički: „To ima dosta veze s predizbornom kampanjom. Iz perspektive drugih zemalja, G20 će biti iskorištena da o njemačkoj predizbornoj kampanji u svijet pošalje lijepe slike. To nije baš ono što druge zemlje očekuju od zemlje koja predsjedava G20".

Očekuju se  prosvjedi

No da se konferencije visokog rizika mogu održavati i u središtu grada pokazuje i primjer Münchena gdje se krajem tjedna održava Minhenska konferencija o sigurnosti u kojoj će sudjelovati i većina sudionika sastanka u Bonnu.Već i prije sastanka ministara vanjskih poslova su najavljene demonstracije. Za vrijeme samita u Hamburgu će prosvjedi biti daleko veći. Kako bi prosvjednike držali dalje od mjesta održavanja samita G7 2015. godine su demonstracije morale biti održane daleko od dvorca Elmau u Bavarskoj kojeg je štitilo 24.000 policajaca. Njemačka je 2008. bila domaćin samita G8 koji je održan na odmaralištu na Baltičkom moru Heligendamm. Zato je veliki rizik što se ovakav sastanak održava u velikom gradu.

Piše: Matthias von Hein/DW
16.02.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh