« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
187 VRSTA

Svjetski je dan ptica selica

Ovog vikenda pokušava se podići svijest javnosti o potrebi zaštite ptica selica jer se čak pet milijardi njih svake godine seli u toplije krajeve

(Wikipedia)
Više o

svjetski dan ptica selica

,

ptice selice

,

Ptice

,

udarci

Ovaj vikend obilježava se Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day), pod sloganom "Spasimo ptice selice - svaka je vrsta važna".

Svake godine, oko pet milijardi ptica - 187 vrsta - seli se iz Europe i Azije u Afriku, a oko pet milijardi ptica - 200 vrsta - seli se iz Sjeverne u Južnu Ameriku. Nakon što tamo provedu zimu, ptice se u proljeće vraćaju na sjever - na svoja gnjezdilišta gdje započinju novi ciklus gniježđenja, ističe dr. Vesna Tutiš, upraviteljica Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Do sada je u Hrvatskoj zabilježeno oko 370 vrsta ptica, od kojih je oko 240 vrsta gnjezdarica. Od 320 vrsta ptica koje se u Hrvatskoj bilježe redovito, oko polovica su selice.

Migracije su jedna od najvažnijih osobina ptica i čimbenik njihove zadivljujuće raznolikosti širom svijeta. Neke vrste ptica odlaze na kratke udaljenosti, dok druge prevaljuju ogromne daljine do svojih zimovališta na južnoj zemljinoj polutci. Neke se vrste premještaju u širokoj fronti, dok druge prate uske puteve.

Migracije ptica su izazov u zaštiti prirode jer se ptice redovito premještaju preko ogromnih područja pa okolnosti na njihovim putovima selidbe ili područjima zimovanja mogu uzrokovati pad brojnosti na udaljenim gnjezdilištima. Mnogim vrstama ptica selica smanjuje se brojnost, pa je detaljno poznavanje selidbenih putova, odmorišta i područja zimovanja na vrhu prioriteta njihove zaštite, ističe dr. Vesna Tutiš.

Naglašava kako se u Hrvatskoj selidba ptica sistematski prati već više od stotinu godina. Hrvatska je već 1910. organizirala prstenovačku djelatnost te time postala peta europska zemlja s prstenovačkom centralom. Znanstveno prstenovanje ptica je metoda istraživanja koja se temelji na individualnom obilježavanju ptica. Praćenje kretanja prstenovanih ptica omogućuje nam da odredimo njihove selidbene putove i odmorišta, a to su ključne informacije potrebne za planiranje mreža zaštićenih područja za ptice, kaže dr. Tutiš.

Tutiš ističe kako je tijekom stogodišnje povijesti hrvatske centrale prstenovano gotovo milijun ptica, od kojih je dosad nađeno oko 9.000. Dugim i neprekinutim nizom godina aktivnog rada na projektu praćenja selidbenih sustava prikupljen je velik broj podataka o selidbi ptica preko Hrvatske.

U povodu obilježavanja stote obljetnice početka sustavnog praćenja selidbe ptica u Hrvatskoj Zavod za ornitologiju HAZU-a priređuje Atlas selidbe ptica Hrvatske u kojem će prezentirati dosadašnje spoznaje o položaju Hrvatske u selidbenim sustavima europskih ptica. Danas Zavod za ornitologiju HAZU-a koordinira rad oko 60 suradnika koji godišnje prstenuju oko 50.000 ptica.

Svjetski dan ptica selica obilježava se drugog vikenda u svibnju od 2006. radi podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa, ističu u Državnom zavodu za zaštitu prirode. Naglašavaju da se širom svijeta organiziraju različita događanja, festivali, radionice i izleti, kojima je svrha promatranje ptica. Državni zavod za zaštitu prirode je u suradnji s Hrvatskim ornitološkim društvom 19. travnja organizirao promatranje i prstenovanja ptica na Ornitološkoj postaji Savica u Zagrebu.

U zagrebačkom Zoološkom vrtu različitim događanjima ovaj će se vikend obilježiti Svjetski dan ptica selica kao dio velike međunarodne kampanje. (hina/metro-portal)

08.05.2010. 10:58:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh