« Ekosfera
objavljeno prije 12 dana i 2 sata
EH, DA...

Svjetski dan zaštite okoliša bio je jučer

Udruge za zaštitu okoliša i prirode upozorile su na Svjetski dan zaštite okoliša na sve češće vremenske nepogode te zatražile prestanak ulaganja u fosilna goriva, prozvavši političke lidere da nemaju dovoljno hrabrosti uhvatiti se u koštac s na

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Svjetski dan zaštite okoliša

,

5. lipnja

Zelena akcija traži od novog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije da se konačno, nakon četiri godine, donese Akcijski plan za provedbu Strategije prilagodbe klimatskim promjenama čiji je cilj jačanje klimatske otpornosti općina, gradova, sela, otoka i svih sektora.

"Bit će ključno da vladino poimanje 'zelene tranzicije', koju vidimo u nazivu novog ministarstva, prestane ići u smjeru nastavka ulaganja u fosilna goriva", rekla je u razgovoru za Hinu predsjednica Zelene akcije Dora Sivka.

Kaže da je kada se govori o "zelenoj tranziciji" iznimno važno uključiti socijalne mjere i surađivati s relevantnim institucijama, a to znači da radnice i radnici i ranjive skupine moraju od početka biti uključeni u proces tranzicije, njihove potrebe se moraju uzeti u obzir pri kreiranju sustavnih rješenja kako proces napuštanja fosilnih goriva ne bi dodatno produbio siromaštvo i druge društvene nejednakosti.

Što se tiče problema otpada, Sivka ističe slučaj tvrtke Phaten Plastic Recycling u Vrginmostu, drugu po redu katastrofu u reciklažnim postrojenjima plastike u samo jednoj godini, što po njezinim riječima ukazuje na stvarnu cijenu recikliranja plastike koju najčešće plaćaju marginalizirane zajednice čije sredine postaju opasne za život.

Pod utjecajem lobija i dalje se gura recikliranje plastike kao jedino rješenje

"Umjesto ambicioznih mjera za smanjenje proizvodnje i potrošnje plastike, donositelji odluka pod utjecajem lobija industrije plastike i dalje guraju recikliranje kao jedino rješenje, usprkos tome što se oslanjanje na takve prakse u brojnim primjerima pokazalo neodrživim za okoliš, ali i ekonomiju i zajednice.

Također, trenutno su diljem zemlje u zamahu i investicije u štetno spaljivanje otpada", upozoravaju u Zelenoj akciji. 

I u Greeenpeaceu Hrvatska kažu kako su zaštita okoliša i klime sve aktualnije teme, ali i upozoravaju da korporacije nude rješenja koja su često "greenwashing" ili zeleno pranje savjesti, a politički lideri nemaju dovoljno hrabrosti ni vizije da se odlučno uhvate u koštac s najvećim izazovima našeg doba.

"Živimo u sve nestabilnijoj klimi, posljednjih godina sa sve češćim i intenzivnijim vremenskim nepogodama koje dovode do većeg broja suša, požara, poplava i ljudskih žrtava. Međunarodnim naftnim i plinskim tvrtkama koje su najviše doprinijele klimatskoj krizi više se ne smije dopuštati da zarađuju na patnji ljudi", poručila je programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj Petra Andrić. 

Održiva budućnost ne može uključivati fosilna goriva

"Znanost je jasna - održiva budućnost za sve stanovnike Zemlje, za zdravlje okoliša i za klimu ne može uključivati fosilna goriva. Kako bismo izbjegli najgore utjecaje klimatskih promjena, moramo napraviti snažan zaokret od ugljena, nafte i plina, ulagati u obnovljive izvore energije te u obnovu i zaštitu prirode o kojoj ovisi naša budućnost", poručuju iz Greenpeacea Hrvatska.

Hrvatska, ističu ima ogromne potencijale za zelenu tranziciju, posebice za daljnji razvoj energije sunca i vjetra.

Iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adrije poručuju kako se u kontekstu EU izbora ne smije promijeniti stav o tome da je zaštita prirode tema na kojoj se mora inzistirati. 

Stručnjakinja za okolišne politike u WWF Adriji Sofija Babić kaže da se u narednim godinama mora smanjiti pritisak na prirodu kroz neke novije modele rješenja temeljenih na prirodi, pogotovo kad se radi o poljoprivredi, a upozorava i da zaštita na moru ne dostiže postavljene ciljeve te je neophodno više i sustavnije definirati koja su to nova zaštićena područja. 

Premda je ekološka mreža Natura 2000 u provedbi, upozorava kako je velik dio pod zaštitom i dalje samo "na papiru". 

U WWF-u Adriji očekuju i da neće doći do smanjenja zaštite vuka kao jedne od velikih europskih zvijeri. 

06.06.2024. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh