« Život
objavljeno prije 27 dana i 13 sati
ZAPAMTITE

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, CRVENI NOSOVI poručuju da je autizam samo drugačiji način da se doživi svijet

Crveni nosevi
Crveni nosevi (Arhiva)
Više o

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

U ovom svijetu punom boja, zvukova i osjećaja, postoje oni koji to vide malo drugačije. Svijet djece s autizmom je poput prekrasnog, ali složenog mozaika, gdje se boje i uzorci stapaju na način koji većini od nas nije lako shvatiti. Svaka gesta, svaka riječ, svaki dodir za njih može biti poput puta kroz labirint emocija i senzacija. Upravo u toj složenosti, CRVENI NOSOVI pronalaze ljepotu te provode posebno osmišljen program namijenjen djeci s autizmom u Centrima za autizam u Zagrebu i Rijeci.

Radom u manjim grupama, CRVENI NOSOVI pristupaju svakome djetetu individualno te nastoje primijetiti što određenom djetetu najbolje odgovora i na koje će akcije pozitivno reagirati. Igra kreće nježno i suptilno, te dijete polako otkriva što ga veseli i s kojom igrom želi nastaviti dalje. „Iako nas nekada na početku upozore da je dijete osjetljivo na nešto, primjerice na glasnu glazbu, zanimljivo je da ponekad baš to dijete odlično prihvati igru koja uključuje više tonove, pa čak i postane najglasniji sudionik. Klaun uspije probuditi u djetetu ono što nitko ne očekuje.", rekla nam je Petra Bokić, klaunesa CRVENIH NOSOVA.

U svome radu s djecom s autizmom, klaunovi se ne fokusiraju se poteškoće, već na ono što je prisutno i posebno u svakom djetetu. Svojim jedinstvenim pristupom potiču svako dijete da sudjeluje u igri, otkrivajući na taj način njihove skrivene talente i snagu koju svatko od njih nosi u sebi. Omogućavaju im da budu ono što jesu, pružaju im podršku i razumijevanje zajedničkim istraživanjem svijeta. Igrom i umjetnošću, klaunovi stvaraju prostor za međuljudsko povezivanje na dubljoj razini, omogućujući djeci da se izraze na svoj jedinstven način. Prisutnost klauna daje potpuno novu dimenziju interakciji s djecom s autizmom.

„Pristupiti djetetu s autizmom i senzornim teškoćama nikada nije lako! No CRVENI NOSOVI jako dobro znaju izabrati i prilagoditi svoj nastup, probuditi zanimanje i interakciju kod sve djece. Stvaranje pozitivnog ozračja, iskrene sreće i veselja, te unutarnjeg zadovoljstva je poseban dar koji donose djeci s autizmom.", istaknula je prof.def. Martina Tina Katić iz Centra za autizam Zagreb.

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori počeli su provoditi program za djecu s autizmom nastavno na europski projekt ClowNexus koji je sufinanciran iz programa Europske Unije - "Kreativna Europa". Tri su godine sa sedam iskusnih europskih klaundoktorskih organizacija istraživali kako se klauniranje i humor mogu koristiti za razvoj snažnijih društvenih veza i omogućiti bolju komunikaciju s djecom s autizmom. Razvijene su nove metodologije za zajednički kreirane umjetničke intervencije iz kojih je proizašao i program kojeg trenutno provode s djecom s autizmom.

Na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, pozivamo vas da zajedno slavimo različitost i jedinstvenost svakog djeteta. Neka naša srca budu otvorena za razumijevanje i prihvaćanje jer autizam samo drugačiji način da se doživi svijet.

Svojom donacijom možete pomoći da klaunovi donesu radost i sreću još većem broju djece s autizmom. Donirajte na: https://www.crveninosovi.hr/#donate

02.04.2024. 08:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh