« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
RADIM ZA SRCE

Svjetski dan srca obilježen u kišnom Zagrebu

Unatoč kišnom vremenu akciji "Radim za srce" odazvao se velik broj Zagrepčana, posebno onih starije životne dobi

Svjetski dan srca
Svjetski dan srca (Shutterstock)
Više o

zdravlje srca

,

srce

,

Svjetski dan srca

"Radim za srce" - poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana srca koji se obilježava javno-zdravstvenom akcijom u središtu Zagreba kako bi se još jednom upozorilo da su srčane bolesti glavni uzrok smrtnosti u Hrvatskoj ali i da se 80 posto prijevremenih srčanih smrti može izbjeći promjenom načina života.

U organizaciji zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje i Hrvatskog kardiološkog društva građani su na Zrinjevcu od 10 do 13 sati, uz zabavni program na Trgu bana Jelačića, mogli izmjeriti tlak, odrediti indeks tjelesne mase i opseg struka, savjetovati se s liječnikom kardiologom te dobiti stručne savjete.

>>Seks je dobar za zdravlje srca, čak i nakon infarkta

Unatoč kišnom vremenu akciji se odazvao velik broj Zagrepčana, posebno onih starije životne dobi. Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti i u Zagrebu s više od 4.000 umrlih i stopom od 520 umrlih na 100 tisuća stanovnika.

Bolesti srca mogu se spriječiti promjenom životnog stila što uključuje zdravu prehranu bogatu voćem i povrćem, izbjegavanje zasićenih masti i koncentriranih ugljikohidrata, redovitu tjelesnu aktivnost i prestanak pušenja, ističe predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva prof. Davor Miličić.

U Hrvatskoj su u ukupnoj smrtnosti srčane bolesti zastupljene s čak 50 posto, daleko više nego primjerice u Sloveniji gdje su zastupljene s 40, a u Francuskoj s 30 posto. Ipak, epidemiolozi navode da je da je posljednjih godina vidljiv blagi pad mortaliteta od srčanih bolesti u Hrvatskoj kao i manji broj prijevremenih smrti.

U obilježavanje Svjetskog dana srca uključila se i zagrebačka policija utrkom "Četiri zagrebačka trga", kojom želi potaći tjelesnu aktivnost radi očuvanja zdravlja.

Glavna se utrka trčala od Zrinjevca preko Trg bana Jelačića, Petrinjske, Amruševe i Hebrangove ulice do Trga maršala Tita pa preko Masarykove i Tesline nazad do Zrinjevca.

Uz petokilometarsku stazu za odrasle, trčale su se i kraće staze za djecu i mlade te osobe s invaliditetom i posebnim potrebama.(hina/metro-portal)

26.09.2010. 13:20:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh