« Ekosfera
objavljeno prije 2 mjeseca
ZAPAMTITE

Svjetski dan kastracije pasa i mačaka je danas

Prijatelji životinja pozvali lokalne zajednice da obilježe današnji datum financiranjem kastracija

Ipak ih treba kastrirati...
Ipak ih treba kastrirati... (Arhiva)
Više o

Svjetski dan kastracije pasa i macaka

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Tim povodom, iz udruge Prijatelji životinja pisali su jedinicama lokalne samouprave ukazujući im na važnost provođenja  programa kastracije slobodnoživućih mačaka i sufinanciranja troškova kastracije skrbničkih pasa i mačaka. Kako su gradovi i općine dužni financirati zbrinjavanje napuštenih pasa i mačaka na svojem području, financiranjem kastracija sprječavaju njihovo nekontrolirano razmnožavanje i dugoročno štede jer izdvajaju značajno manja sredstva za troškove zbrinjavanja napuštenih životinja.

Iz Udruge su pozvali lokalne zajednice da obilježe ovaj dan promocijom na društvenim mrežama, edukacijom putem plakata u gradskim i općinskim prostorijama, distribucijom letaka o zakonskim obavezama skrbnika uz uplatnice za komunalne usluge, a najbolje upravo financiranjem kastracija.

„Kastracija je najpovoljniji i najučinkovitiji način sprječavanja nastanka neželjenih pasa i mačaka. Moramo stalno imati na umu da tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića. To uzrokuje patnju životinjama i stvara golem pritisak na jedinice lokalne samouprave, skloništa i udruge za zaštitu životinja", ističe dr. med. vet. Svjetlana Prodanović.

Dodaje da odbačene životinje završavaju u krcatim skloništima ili pate ostavljene bolesne, gladne, žedne, otrovane, ugušene, utopljene, ranjene i pregažene: „Neželjeno razmnožavanje pasa i mačaka glavni je uzrok napuštanja životinja. Stoga apeliramo na sve građane da spriječe patnju i smrt životinja tako što će kastrirati svojeg kućnog ljubimca. Životinja kastracijom dobiva priliku za kvalitetniji i dulji život te manju sklonost tumorima i ozljedama. Kastracija pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja i olakšava im suživot s ljudima."

Obilježavanje Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka započelo je 1995. godine na inicijativu holivudske glumice Doris Day i njezine organizacije Doris Day Animal League. Odonda se svake godine posljednjeg utorka u veljači u više od 70 zemalja svijeta ukazuje na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja, spriječilo prenošenje mnogih bolesti i općenito poboljšalo njihovo zdravlje. 

„Apeliramo na sve da ne napuštaju životinje, da udomljavaju pse i mačke umjesto da ih kupuju i da kastriraju svoje kućne ljubimce, ali i slobodnoživuće mačke, te da odgovornim ponašanjem pridonose dobrobiti i životinja i ljudi", poručuju Prijatelji životinja. Pozivaju lokalne zajednice da slijede primjer mnogih gradova i općina koji redovito (su)financiraju troškove kastracije skrbničkih životinja.

Edukativna brošura „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka" informativni video o kastraciji i prijavnica za kastraciju po povoljnijim cijenama nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr

27.02.2024. 09:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh