Metro-portal.hr

objavljeno 27.02.2024. 09:27:00
ZAPAMTITE

Svjetski dan kastracije pasa i mačaka je danas

Prijatelji životinja pozvali lokalne zajednice da obilježe današnji datum financiranjem kastracija

Ipak ih treba kastrirati...
Ipak ih treba kastrirati... (Arhiva)

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Tim povodom, iz udruge Prijatelji životinja pisali su jedinicama lokalne samouprave ukazujući im na važnost provođenja  programa kastracije slobodnoživućih mačaka i sufinanciranja troškova kastracije skrbničkih pasa i mačaka. Kako su gradovi i općine dužni financirati zbrinjavanje napuštenih pasa i mačaka na svojem području, financiranjem kastracija sprječavaju njihovo nekontrolirano razmnožavanje i dugoročno štede jer izdvajaju značajno manja sredstva za troškove zbrinjavanja napuštenih životinja.

Iz Udruge su pozvali lokalne zajednice da obilježe ovaj dan promocijom na društvenim mrežama, edukacijom putem plakata u gradskim i općinskim prostorijama, distribucijom letaka o zakonskim obavezama skrbnika uz uplatnice za komunalne usluge, a najbolje upravo financiranjem kastracija.

„Kastracija je najpovoljniji i najučinkovitiji način sprječavanja nastanka neželjenih pasa i mačaka. Moramo stalno imati na umu da tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića. To uzrokuje patnju životinjama i stvara golem pritisak na jedinice lokalne samouprave, skloništa i udruge za zaštitu životinja", ističe dr. med. vet. Svjetlana Prodanović.

Dodaje da odbačene životinje završavaju u krcatim skloništima ili pate ostavljene bolesne, gladne, žedne, otrovane, ugušene, utopljene, ranjene i pregažene: „Neželjeno razmnožavanje pasa i mačaka glavni je uzrok napuštanja životinja. Stoga apeliramo na sve građane da spriječe patnju i smrt životinja tako što će kastrirati svojeg kućnog ljubimca. Životinja kastracijom dobiva priliku za kvalitetniji i dulji život te manju sklonost tumorima i ozljedama. Kastracija pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja i olakšava im suživot s ljudima."

Obilježavanje Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka započelo je 1995. godine na inicijativu holivudske glumice Doris Day i njezine organizacije Doris Day Animal League. Odonda se svake godine posljednjeg utorka u veljači u više od 70 zemalja svijeta ukazuje na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja, spriječilo prenošenje mnogih bolesti i općenito poboljšalo njihovo zdravlje. 

„Apeliramo na sve da ne napuštaju životinje, da udomljavaju pse i mačke umjesto da ih kupuju i da kastriraju svoje kućne ljubimce, ali i slobodnoživuće mačke, te da odgovornim ponašanjem pridonose dobrobiti i životinja i ljudi", poručuju Prijatelji životinja. Pozivaju lokalne zajednice da slijede primjer mnogih gradova i općina koji redovito (su)financiraju troškove kastracije skrbničkih životinja.

Edukativna brošura „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka" informativni video o kastraciji i prijavnica za kastraciju po povoljnijim cijenama nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr

27.02.2024. 09:27:00
http://metro-portal.hr/svjetski-dan-kastracije-pasa-i-macaka-je-danas/145870/