« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
13. STUDENOGA

Svjetski dan dijabetesa - provjerite svoj šećer

U nedjelju, 13. studenoga, u zagrebačkom Domu sportova obilježit će se Svjetski dan dijabetesa uz mogućnost besplatnih medicinskih pregleda, poput mjerenja šećera u krvi i tlaka, pregleda očiju i stopala

Pregledajte se na vrijeme
Pregledajte se na vrijeme (Shutterstock)
Više o

dijabetes

,

besplatni pregledi

,

Svjetski dan dijabetesa

Pravilna uravnotežena prehrana i tjelesna aktivnost preduvjet su prevencije nastanka komplikacija koje može uzrokovati šećerna bolest, ističe HSDU.

Od 10.30 do 13 sati u predvorju Dvorane II Doma sportova održat će se akcija za građanstvo "Prevenirajmo nastanak komplikacija šećerne bolesti - Mali sajam zdravlja".

Predviđeni su besplatni pregledi poput mjerenja šećera i tlaka, pregleda očiju, stopala i kože, savjetovanja o propisanim lijekovima, pitanjima pokretljivosti, pozicije tijela i boli, kao i edukativni paneli s porukama o dijabetesu.

Građani će također moći sudjelovati u kreiranju vlastitog zdravog obroka (smoothie-bike), probati trčati na traci itd. Predstaviti će se i važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji komplikacija.

U 11 sati predviđeni su predstava "Bonton" i kreativni kutak za najmlađe, u podne odigrat će se humanitarna utakmica osoba s dijabetesom protiv ekipe "Glumci u gostima", a prihod je namijenjen nabavci medicinskog materijala u Kampu za djecu i mlade sa šećernom bolesti HSDU-a.

U 13 sati sudionici obilježavanja Svjetskog dana Dijabetesa formirat će plavi krug - simbol šećerne bolesti te će se ljudi, obučeni u plave majice, fotografirati iz visine, priopćio je HSDU.

Stručnjaci upozoravaju na pandemijske razmjere te bolesti, od koje u Hrvatskoj boluje svaka jedanaesta odrasla osoba.

Od dijabetesa je 2014. godine u Hrvatskoj liječeno 254296 osoba, no procjene govore da je velik broj slučajeva neprepoznat i neliječen.

Posebno su rizične osobe prekomjerne tjelesne mase, s povišenim masnoćama u krvi, visokim krvnim tlakom, kao i one koje tu bolest imaju u obiteljskoj anamnezi.

Brojne studije su pokazale da se promjenom životnih navika rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 može smanjiti za preko 50%.

13.11.2016. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh