« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
WWF ADRIA

Svjetski čelnici dogovorili globalni sporazum o onečišćenju plastikom

WWF pohvaljuje odluku Okolišne skupštine UN-a da započne pregovore o globalnom sporazumu o plastici i obvezuje se podržati rad na pojedinostima ovog povijesnog sporazuma

Napokon dogovor?
Napokon dogovor? (Arhiva)
Više o

plastika

,

WWF Adria

Države članice UN-a su se danas tijekom skupštine Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEA-5.2) jednoglasno dogovorile da će razviti pravno obvezujući sporazum o okončanju zagađenja plastikom. Taj će sporazum biti jedan od najambicioznijih svjetskih ekoloških akcija još od Montrealskog protokola iz 1989. godine, kojim je ukinuta uporaba tvari koje oštećuju ozonski omotač.

Usvojena rezolucija UN-a rezultirati će čvrstim sporazumom koji će sadržavati globalna pravila i obveze koji uključuje cijeli životni ciklus plastike. Skup spomenutih pravila držat će države, poduzeća i društvo odgovornima za eliminiranje plastičnog onečišćenja iz svojeg okruženja.

WWF pozdravlja ovu odluku i potiče svjetske vlade da iskoriste ovaj veliki iskorak u smanjenju zagađenja plastikom i da djeluju jednako snažno i odlučno u razvoju sadržaja spomenutog sporazuma do 2024. Kao jedna od najvećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, WWF se obvezao podržati rad UNEA-inog Međuvladinog pregovaračkog odbora u finaliziranju važnih pojedinosti ovog povijesnog sporazuma tijekom sljedeće dvije godine.

„Svjetski su čelnici napokon shvatili da se svi zajedno moramo boriti protiv plastične krize, kao jednog od najvećih problema s kojima se svijet suočava. Pristankom na razvoj pravno obvezujućeg globalnog sporazuma o onečišćenju plastikom, oni utiru put čišćoj i sigurnijoj budućnosti za ljude i planet", ističe izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz. „Iako WWF pozdravlja ovu odluku, moramo naglasiti i da je ovo tek početak i da je potreban velik angažman i odlučnost brojnih strana kako bi se ostvario ovaj sporazum koji bi trebao omogućiti učinkovit prijelaz na kružno gospodarstvo po pitanju plastike".

WWF-ovu peticiju kojom se poziva na postojanje ovakvog globalnog sporazuma potpisalo je više od 2,2 milijuna ljudi diljem svijeta, dok je preko 120 globalnih tvrtki i više od 1000 organizacija civilnog društva također podržalo pozive na sklapanje sporazuma. WWF poziva svjetske čelnike da iskoriste ovu globalnu potporu tako da ambiciozan globalni sporazum o zagađenju plastikom do 2024. koji:

● pravno obvezuje i sadrži niz zajedničkih pravila i propisa koji povećavaju učinkovitost kružnog gospodarenja plastikom diljem svijeta

● sadrži globalne propise koji se bave cijelim životnim ciklusom plastike, uključujući globalne zabrane štetnih proizvoda i radnji, standarde dizajna proizvoda i mjere koje smanjuju proizvodnju i potrošnju „djevičanske" plastike;

● prepoznaje ključnu ulogu neformalnog sektora otpada u pokretanju kružnog gospodarstva i omogućuje sudjelovanje ovog sektora u pregovorima.

02.03.2022. 16:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh