« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci

Svjetska mirovna ljestvica

Island je najmiroljubiviji, a Hrvatska je zauzela 60. mjesto među ukupno 140 država

Više o

Globalni indeks mira

,

humanost

,

Island

Međunarodna organizacija Vizija humanosti jučer je u Londonu objavila Globalni mirovni indeks prema kojem je Island proglašen najmiroljubivijom zemljom na svijetu, dok je Hrvatska zauzela 60. mjesto.

Globalni indeks mira prvi je put objavljen 2007., a ove je godine obuhvatio 140 država. Za procjenu miroljubivosti ključni su čimbenici poput povjerenja u sugrađane, podataka o zločinima i broju sigurnosnih snaga, udjela zatvorenika u ukupnom stanovništvu i izdataka za vojsku. Posljednje mjesto na ljestvici zauzeo je Irak.

Procjena je obuhvatila ukupno 24 kriterija, pri čemu su je procijenjeno unutarnje i vanjsko stanje vezano uz pitanja mira.

Potpora slavnihInicijativu Svjetske mirovne ljestvice podupiru poznate osobe kao što su Dalaj lama, nadbiskup Desmond Tutu, bivši američki predsjednik Jimmy Carter i jordanska kraljica Noor.

U usporedbi s 2007. Hrvatska se poboljšala za sedam mjesta, a budući da je došlo do promjena i u samom broju promatranih država, ukupni pomak Hrvatske iznosi 10 mjesta.

Najviše ocjene Hrvatska je dobila za nisku opasnost od terorističkih napada, nasilja i umorstava. Za povjerenje građana u druge građane i za udio sigurnosnih snaga u ukupnom broju stanovništva dobila je srednju ocjenu, dok je za dostupnost oružja ocijenjena lošom ocjenom 4. U kategoriji poštivanja ljudskih prava Hrvatska je dobila ocjenu 2.

Najviša ocjena je 1, a najniža 5.

Japan je jedina članica skupine G-8 industrijski razvijenih zemalja koja je uvrštena među 10 najmiroljubivijih. Njemačka je zauzela 14. mjesto, Italija 28., Francuska 36., Velika Britanija 49., Sjedinjene Američke Države 97., a Rusija tek 131. mjesto.
Posljednji su na popisu Izrael, Afganistan, Sudan, Somalija i Irak.    (HINA)

21.05.2008. 01:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh