« Fun
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PUNXUTAWNEY

Svizac Phil ugledao sjenu - još šest tjedana zime

Prema tradiciji, ako je na Svijećnicu vedro i može se vidjeti svoja sjena, zima će trajati još mjesec i pol dana

Svizac je prorekao dugu zimu
Više o

svizac Phil

,

Punxsutawney

Slavni svizac Phil iz Punxsutawneyja izašao je u četvrtak iz svoje jazbine i svijetu objavio da vidi svoju sjenu, što po tradiciji znači da stanovnici sjevernoameričkog kontinenta mogu očekivati još šest tjedana zime.

Na svečanosti, proslavljenoj u filmu "Beskrajan dan" s nenadmašnim Billom Murrayem u glavnoj ulozi, koja svakog 2. veljače privuče tisuće posjetitelja u Punxsutawney, gradić sa 6100 stanovnika stotinjak kilometara sjeveroistočno od Pittsburgha, čelnici kluba punxsutawneyjskog svizca u tradicionalnim frakovima i cilindrima, izvukli su glodavca iz jazbine u kojoj spava zimski san.

Po tradiciji koju su donijeli njemački doseljenici, ako svizac vidi svoju sjenu, odnosno kada je na Svijećnicu 2. veljače vedro, zima će trajati do polovice ožujka, a ako je ne vidi, proljeće će doći ranije.

Za razliku od prošle godine, kada je po hladnom i kišovitom vremenu svizac najavio rano proljeće, danas je, u neobičajeno toplo jutro za ovo doba godine, Phil priopćio da slijedi još šest tjedana zime.

Po organizatorima, na "prognozu" u Punxsutawney ove je godine došlo između 15 i 18 tisuća ljudi. Oni koji nisu bili na licu mjesta, sviščevo obraćanje preko "posebnih prevoditelja" mogli su pratiti u izravnom prijenosu na Philovoj internetskoj stranici, te na Facebooku i Twitteru.

Ova tradicija traje od 1886. godine, a ostalo zabilježeno 116 sviščevih prognoza. Rano proljeće svizac je dosad prognozirao u svega u 16 slučajeva, a sve ostalo su bile duge zime. Za utjehu onima koji zimu ne vole, točnost sviščevih prognoza, po podacima meteoroloških služba, iznosi samo 40 posto.

Međutim, u klubu punxsutawneyjskog svizca kažu da je on nepogrešiv. "Ako predvidi šest tjedana zime, jamčim vam da će netko imati još šest tjedana zime", kaže potpredsjednik kluba Mike Johnston.

02.02.2012. 16:10:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh