« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
WOW!

Svitke iz Herkulaneja čitaju akceleratorom čestica

Iako su znanstvenici uspjeli odmotati dio svitaka, najveći dio njih i dalje skriva svoje tajne jer bi ih i najmanji dodir pretvorio u hrpu beskorisne prašine

Krhke svitke osvjetljavaju svjetlom jačim od Sunca
Krhke svitke osvjetljavaju svjetlom jačim od Sunca (Arhiva)
Više o

akcelerator čestica

,

svici iz Herkulaneja

Znanstvenici iz britanskog nacionalnog sinkrotronskog postrojenja iskoristili su moćne zrake svjetlosti za virtualno dešifriranje krhkih svitaka starijih od 2000 godina u procesu za koji se nadaju da će pružiti nove uvide u drevni svijet.

Dva potpuna svitka i četiri fragmenta - tzv. svici iz Herkulaneja - bili su zatrpani i karbonizirani u smrtonosnoj erupciji Vezuva 79. godine i previši su krhki da bi ih se otvaralo. 

Svici su otkriveni u ruševinama 1752. godine. Iako su znanstvenici uspjeli odmotati dio svitaka, najveći dio njih i dalje skriva svoje tajne jer bi ih i najmanji dodir pretvorio u hrpu beskorisne prašine.

Proučavalo ih se u postrojenju Diamond Light Source u Oxfordshireeu, domu britanskog sinkrotrona - akceleratora čestica u kojemu se stvara svjetlo puno sjajnije od sunčeva.

"Ideja je u biti nešto poput snimanja CT-om...", rekao je Laurent Chapon, direktor u Diamond Light Sourceu.

"Mi... obasjavamo (svitke) vrlo intenzivnim svjetlom i onda otkrivamo na drugoj strani niz dvodimenzionalnih slika. Iz toga rekonstruiramo trodimenzionalni izgled predmeta... kako bi pročitali tekst, a da ga ne oštetimo", kazao je Chapon.

Tintu na svicima je teško vidjeti, čak i kroz sinkrotron, jer je na bazi ugljika kao i papirus na kojem je napisan. Međutim, znanstvenici se nadaju da će gustoća papira biti drukčija na dijelovima na kojima nešto piše.

Skenirajući fragmente na kojima je vidljiv tekst nadaju se da će uspjeti dešifrirati što na njima piše.  

06.10.2019. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh