« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
WOW!

Uzgojeno meso na Međunarodnoj svemirskoj stanici

To je korak naprijed u nastojanjima kompanije da stvori ekološki čisto meso za koje neće biti potrebno klanje životinja

I tu se uzgaja meso - u zdjelicama :)
I tu se uzgaja meso - u zdjelicama :) (Arhiva)
Više o

Međunarodna svemirska stanica

,

Aleph Farms

,

uzgoj mesa

Aleph Farms, izraelska prehrambena tvrtka koja se bavi proizvodnjom goveđih odrezaka iz stanica goveda, u ponedjeljak je objavila da je prvi put uspješno uzgojila meso na Međunarodnoj svemirskoj stanici, što je korak naprijed u nastojanjima kompanije da stvori ekološki čisto meso za koje neće biti potrebno klanje životinja.

Proizvodnja funkcionira na sljedeći način: znanstvenici izoliraju goveđe stanice, dodaju im potrebne nutrijente (hranjive tvari) i potom ih ostavljaju u okolini koja oponaša unutrašnjost organizma goveda. S vremenom se stanice razmnožavaju, stvaraju vezivno mišićno tkivo i na kraju postaju odrezak u punoj veličini, piše CNN.

Tvrtka je pokrenula suradnju s ruskom kompanijom za biotisak te su 26. rujna uspješno postupak realizirali do kraja. Naime, istraživači su uspjeli "u okolnostima mikrogravitacije stvoriti jednostavnije mišićno tkivo uz pomoć 3D bioprintera", pojasnili su iz Aleph Farmsa.

"Naše istraživanje, provedeno u nekim od najekstremnijih okruženja koja se mogu zamisliti, ključan je pokazatelj porasta održivih metoda proizvodnje hrane koje ne utječu na stvaranje otpada na kopnu, na stvaranje otpadnih voda niti utječu na zagađenje", stoji u priopćenju.

Meso koje će se jednoga dana možda uzgajati u svemiru moglo bi značajno pridonijeti prehrani astronauta za vrijeme dugih svemirskih misija, ali i nastojanju da se riješi problem sve manjiih količina hrane među rastućom populacijom našeg planeta, pojasnili su.

Proizvodi tvrtke Aleph Farms još nisu dostupni na komercijalnom tržištu, no vjerojatno će, kako stoji u objavi tvrtke, biti spremni za tržište za otprilike tri do četiri godine.

08.10.2019. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh