« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
MLJAC

Svinjska mast je - prava slast i strast

Vjerojatno i dalje ima čitatelja koji će se sjetiti poslastice iz djetinjstva koje su im servirale bake nakon sati i sati trčanja i igranja - svinjsku mast na svježem kruhu ...

Uživajte slobodno u svinjskoj masti
Uživajte slobodno u svinjskoj masti (Arhiva)
Više o

svinjska mast

,

oleinska kiselina

,

kolesterol

Svinjska mast dospjela je na listu srama zbog količine zasićenih masti i kolesterola koje sadrži, a umjesto nje i maslaca guran je margarin ... koji je na kraju ispao nezdraviji od oboje zajedno, a maslac i mast vratili su se tamo gdje im je i mjesto.

Da vidimo što je to sve dobro u ovoj poslastici iz djetinstva - po sastavu je 40 posto zasićena masnoća (kokosovo ulje je, primjerice, čak 85 posto). Oleinska kiselina čini većinu sastava nezasićenih masnih kiselina, vrlo zdrav spoj koji snižava loš kolesterol i pomaže u radu srca. Svinjska mast ima je dvostruko više od maslaca.

Svinjska mast ima izuzetno visoku točku vrelišta i ne mijenja strukturu čak niti na 250 stupnjeva Celzijusa, što praktično znači da namirnice koje pržimo u svinjskoj masti apsorbiraju daleko manje štetnih radikala nego, primjerice, kad pržite na maslacu.

Za kraj, masnoće iz svinjske masti potrebne su tijelu za svakodnevne funkcije, primjerice pretvaraju se u vitamin D i stvaraju dulji osjećaj sitosti.

Stoga, prisjetite se kako je to izgledalo nekad - namažite tanko mast na svježi kruh, pospite s malo crvene paprike i soli i uživajte ...

19.04.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh