Svinjska mast je - prava slast i strast
Vjerojatno i dalje ima čitatelja koji će se sjetiti poslastice iz djetinjstva koje su im servirale bake nakon sati i sati trčanja i igranja - svinjsku mast na svježem kruhu ...
Svinjska mast dospjela je na listu srama zbog količine zasićenih masti i kolesterola koje sadrži, a umjesto nje i maslaca guran je margarin ... koji je na kraju ispao nezdraviji od oboje zajedno, a maslac i mast vratili su se tamo gdje im je i mjesto.
Da vidimo što je to sve dobro u ovoj poslastici iz djetinstva - po sastavu je 40 posto zasićena masnoća (kokosovo ulje je, primjerice, čak 85 posto). Oleinska kiselina čini većinu sastava nezasićenih masnih kiselina, vrlo zdrav spoj koji snižava loš kolesterol i pomaže u radu srca. Svinjska mast ima je dvostruko više od maslaca.
Svinjska mast ima izuzetno visoku točku vrelišta i ne mijenja strukturu čak niti na 250 stupnjeva Celzijusa, što praktično znači da namirnice koje pržimo u svinjskoj masti apsorbiraju daleko manje štetnih radikala nego, primjerice, kad pržite na maslacu.
Za kraj, masnoće iz svinjske masti potrebne su tijelu za svakodnevne funkcije, primjerice pretvaraju se u vitamin D i stvaraju dulji osjećaj sitosti.
Stoga, prisjetite se kako je to izgledalo nekad - namažite tanko mast na svježi kruh, pospite s malo crvene paprike i soli i uživajte ...
Novi komentar