« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
OTROVNO MESO

Svinjetina s dioksinom prodavala se i u Poljskoj i u Češkoj

Afera dioksin iz dana u dan poprima veće razmjere, do trovanja svinja je došlo zbog neispravne stočne hrane

Meso
Meso (DeviantArt)
Više o

svinjetina

,

trovanje dioksinom

,

afera dioksin

Ministarstvo zdravstva savezne države Saske-Anhalta u istočnoj Njemačkoj objavilo je da se meso zagađeno dioksinom početkom diječnja prodavalo u Poljskoj i u Republici Češkoj, piše Hina.

Meso 35 komada svinja, prodano jednoj tvrtki u Poljskoj i dvjema u Republici Češkoj, moralo je biti odavno potrošeno, rekao je ministar te zemlje, gdje je klaonica u kojoj su životinje zaklane. Savezni institut za zaštitu potrošača i sigurnost hrane obavijestit će dotične zemlje, dodaje ministarstvo.

Odgovarajući na upit agencije France Presse u svezi s tim, poljske vlasti su rekle da su iznenađene. "Ta nas je informacija zatekla. Nismo imali takvu informaciju", rekao je čelnik poljske veterinarske uprave Janusz Zwiazek.

Japan je u četvrtak izvijestio da je naredio svojim uvoznicima da pregledavaju sve pošiljke svinjetine, mesa peradi i jaja iz Njemačke. U utorak je Kina obustavila uvoz njemačkih jaja i svinjetine, nakon Južne Koreje koja je u subotu zabranila uvoz svinjetine. I Rusija je pojačala kontrolu mesa iz Njemačke. Naprotiv, Slovačka je ukinula zabranu prodaje njemačkih jaja i mesa peradi.

Dioksin je ostatak industrijskog ili prirodnog procesa gorenja koji u većim količinama može biti kancerogen. Berlin ocjenjuje da onečišćeni proizvodi nisu opasni za zdravlje potrošača.

Uzrok onečišćenja dioksinom vjerojatno je gotovo 3000 tona masti iz tvrtke "Harles & Jentzsch" iz Uetersena, na sjeveru zemlje, koju je u studenome i prosincu kupilo 25 proizvođača stočne hrane u četirima saveznim državama.

13.01.2011. 21:55:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh