« Život
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
TAKO JE...

Svijet postaje mjesto igrača videoigara

Prema europskom i svjetskom prosjeku godišnji rast u industriji računalnih igara je oko 10%, a u Hrvatskoj čak 50%

Gameri su zavladali svijetom
Gameri su zavladali svijetom (Arhiva)
Više o

videoigre

,

gameri

Koliko god se to činilo nevjerojatnim, statistika pokazuje da 2,7 milijardi ljudi na svijetu povremeno ili redovito igra videoigre, što znači da od ukupne Zemljine populacije od 7,8 milijardi, gotovo jedna trećina otpada na igrače videoigara!

Prema europskom i svjetskom prosjeku godišnji rast u industriji računalnih igara je oko 10%, a u Hrvatskoj čak 50%, i to bez institucionalne potpore takvoj vrsti sektora. Temeljem rasta gaming industrije lako se zaključuje da se time otvaraju vrata i brojnim novim proizvodima.

Igrače videoigara karakterizira provođenje velike količine vremena pred svjetlećim ekranom, u prosjeku 3 i pol sata radnim danom, a vikendom to može premašiti i 6 sati. Oni su ti koji sudjeluju u natjecateljskom igranju videoigara, popularno zvanom e-sport, a mnogi od njih prisustvovali su i nekom od brojnih offline događanja iz područja e-sporta u svojstvu natjecatelja ili gledatelja. Bez obzira na to jesu li amateri ili profesionalni igrači, oni čine jedno veliko tržište na globalnoj razini pa stoga ne čudi da se sve više proizvoda lansira upravo za igrače videoigara.

Oznaka gamer prvo se pojavila na osobnim računalima, prijenosnim računalima i perifernim uređajima, zatim su došle stolice i stolovi, a danas postoje proizvodi izrađeni posebno za igrače videoigara u gotovo svim kategorijama. Igračke, pa čak i odjeću, majice, bejzbolske kape i šalice s logotipom gamer danas možemo pronaći gotovo posvuda.

>> Osam posto gamera je ovisno o igrama >>

Dostupne su i naočale za igrače koje štite i filtriraju plavo svjetlo koje emitira monitori kako se oči onih koji dugo sjede ispred svjetlećih ekrana ne bi isušile ili umorile. Nike i Puma lansirali su tenisice dizajnirane posebno za igrače koje su s jedne strane udobne i pružaju dobro prianjanje dok su s druge strane ukrašene bojama i simbolima iz legendarnih igara. Zahvaljujući suradnji između Axa i Microsofta, na police trgovina u Australiji i na Novom Zelandu stigli su dezodoransi, gelovi za tuširanje pa čak i šamponi za gamere.

>> Prosječna dob gamera - 35 godina >>

Prehrambena industrija također je otkrila igrače videoigara budući da imaju posebne i specifične potrebe. Igrači mnogo vremena provode igrajući na visokoj razini koncentracije i često ostaju budni cijelu noć zbog čega je jedna tvrtka u sjevernoj Americi lansirala grickalice obogaćene kofeinom i taurinom dok se u sve više zemalja pojavljuju posebni jelovnici koji se mogu naručiti iz restorana s pizzom i brzom hranom za igrače videoigara. Međutim, popis ovdje ne završava, u svijetu gamera već se neko vrijeme priča da bi u narednim tjednima jedan globalno poznati brend mogao najaviti svjetsku senzaciju.

31.05.2021. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh